1Fas
Sahra Çölü, Fas’ın büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Ülkenin ekilebilir arazisinin yaklaşık %18.22’si bitki örtüsü, %12.62’si ormanlık alan, geriye kalan kısım ise çölden oluşmaktadır. Ülkenin güney kesimi yılda 100 mm ile 200 mm arasında yağış almaktadır. Ülke kuraklığa eğilimli olsa da Afrika’nın 5. büyük ekonomisine sahiptir. Hükûmet, tekrarlayan kuraklıkların etkilerini hafifletmek için 633 milyon dolarlık bir acil durum planlaması hazırlamıştır.
2Uganda
Uganda Cumhuriyeti Ekvator içinde yer almaktadır. Nispeten küçük bir ülke olsa da 41 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Uganda’nın yaklaşık %71.89’u tarım arazisi, %39.41’i ekilebilir arazi ve %10.36’sı ormanlık alandır. Kongo ormanı doğu Uganda’yı kapsamaktadır ancak Güney Sudan’ı çevreleyen kuzey kesimi Sahra ile iç içedir. Bölgede yarım milyon insanı çok az yiyecek ve su ile bırakan sürekli bir kuraklık yaşanmaktadır. Hükümetin yıllarca gösterdiği çabaya rağmen Kuzey Uganda’daki durum kritik olmaya devam ediyor.
3Somali
Ne yazık ki, gıda güvenliği Somali’de bir endişe kaynağı haline gelmektedir. Bunun nedeni Somali’nin yalnızca %1.75’inin ekilebilir arazi olmasıdır. Somalililerin çoğu Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç’ın gıda bağışlarına güvenmektedir. Çoğu çocuk ve kadından oluşan bir milyon insan açlık tehdidi altındadır.
4İran
Çöl koyları İran’ın büyük bir bölümünü kaplamaktadır. Ülkenin% 73’ü çöl arazisi olarak kabul edilirken, %27’si tarım arazisi olarak kalmıştır. Arazinin yaklaşık %6,5’i orman örtüsü altındadır ve yalnızca %1,1’i kalıcı tarım arazisi olarak kabul edilmektedir. Ülkedeki gıda durumu o kadar kötüdür ki, hükümet BM’ye uluslararası yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirmiştir. Ülke, su pompaları ve su arıtma sistemlerine harcanan 200 milyon ABD doları da dahil olmak üzere, ülkede tekrarlayan kuraklıkları hafifletmek için yaklaşık 1,7 milyar ABD doları harcamıştır.
5Pakistan
Pakistan, 1998-2002 yılları arasında 50 yılın en kötü kuraklığını yaşamıştır. Bugün durum daha da kötüye gitmiş ve hükümet, yiyecek ve su kıtlığının yaklaşık üç milyon insanı tehdit ettiğini belirtmektedir. Ülkenin güney kesimindeki Thar Çölü, binlerce insan ve milyonlarca çiftlik hayvanı ile birlikte daha iyi koşullar arayışıyla göç ederken terk edilmiştir. Pakistan’ın 2025 yılına kadar ülkenin en büyük tatlı su tedarikçisi olarak mutlak bir su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir ayrıca İndus Nehri havzası da kurumaya devam ediyor.
6Çin
Son zamanlarda, Çin’in kuzey ve güneybatı bölgeleri, milyonlarca insanı açlığın eşiğine getiren ısrarlı kuraklıkla karşı karşıyadır. Çiftçiler ve çobanlar tarım arazileri ve hayvanları için çaresizce suya ihtiyaç duyarken mahsuller soluyor. Çin’in kuzeyindeki Shanxi Eyaletinde yaklaşık üç milyon kişi suya şiddetle ihtiyaç duyarken, bölgedeki buğday mahsulünün üçte biri sulama veya yağmur suyu eksikliği nedeniyle kuruyor.
7Afganistan
Afganistan, dünyanın en kurak ve çorak ülkeleri arasındadır. Yaklaşık 2,5 milyon insan etkilenmiş ve hükümet ve uluslararası yardıma ihtiyacı vardır. Ülkenin güney kesimleri, bir kuraklık meydana geldiğinde hayvanların yaklaşık %60-80’ini kaybetmektedir. Belh, Herat, Sar-e-Pul, Jawzjan ve Faryab gibi birçok ilde yağmura bağlı mahsuller kuruyarak insanların açlık ve göçüne neden olmaktadır.
8Eritre
Eritre, Etiyopya ile tekrarlayan sınır çatışması, yoksulluk, kıtlık, siyasi istikrarsızlık, göç, hastalıklar ve kuraklık içeren bir dizi korkunç krizle karşı karşıyadır. Ülke şu anda 1,3 milyon insanı açlığa maruz bırakan büyük bir gıda kıtlığıyla boğuşmaktadır. UNICEF ve uluslararası bağış kuruluşları yetersiz beslenmeyi ve gıdayla ilgili hastalıkları azaltmak için koşuştururken bu durumdan en çok çocuklar etkilenmektedir. Ülkedeki çocukların yaklaşık yarısı yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalırken, üç kişiden ikisi günde iki veya daha az öğünle hayatta kalmaya çalışmaktadır.
9Sudan
Sudan’da her yıl yaklaşık 2,8 milyon insan kuraklıktan etkilenmektedir. Ülkede kuraklık ve iç savaşın bir araya geldiği Güney Sudan’da ciddi etkiler hissedilmektedir. Sudan büyük ölçüde bir çöldür ve Mısır gibi ülke su için Nil Nehri’ne bağımlıdır. Ekilebilir arazi, nehrin kıyısında bulunur. Mavi Nil üzerindeki Büyük Etiyopya Rönesans Barajı’nın inşası Nil üzerindeki su akışını azaltma tehdidi oluşturmakta ve sonuç olarak Sudan’daki kuraklığı tırmandırmaktadır.
Elinize sağlık teşekkürler.