Gezegenimiz sürekli çoğalan insan türüne karşı gün geçtikçe çaresiz kalıyor ve iklim değişikliği, doğal afetler gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Teori olarak düşünüldüğünde, insanların çoğalmasının Dünya’ya bir gün yetmeyeceği biliniyor.
Bir kişi yaklaşık 100 watt enerji tüketiyor ve Dünya’nın güneş sisteminden elde ettiği enerji yaklaşık 174 petawatt. Eğer insan metabolizması tekrar düzenlenmezse bu enerjiyi artan insan sayısıyla fazlasıyla geçecek gibi duruyor. Bu da insanların Dünya üzerinde belli bir sayıya ulaşabileceği ve onu geçemeyeceğini düşündürüyor.
Kişi başına düşen global hektar azalıyor
Bir ekosistemin faydalı materyalleri yenileme ve insanlar tarafından üretilen atık maddeleri absorbe etme gücüne biyolojik kapasite deniyor.
Global hektar adı verilen birim ise biyokapasitenin ölçümlenmesi için kullanılıyor. Bir global hektar ölçüsü, yıllık süreyle belirli bir alan içerisinde, biyolojik olarak üretken sayılan bütün kısımları kapsıyor. Örnek vermek gerekirse, tarım arazileri, ormanlar ve balık avlama alanları global hektar olarak geçiyor. Çöller, buzullar ve okyanus açıkları bu birimi kapsamıyor.
“Kişi başına düşen global hektar” ise kişi başına yetecek miktarda biyolojik olarak üretken olan arazilerin ve suyun gezegenimizdeki karşılığına deniyor.
2008 yılında Dünya’da 12 milyar hektarlık biyolojik olarak üretken kara ve su alanları varken, yıl içerisinde yaşayan 6.7 milyar insan hesaba katılarak kişi başına düşen global hektar miktarı 1.79 hektar olarak belirlenmişti. Bu oran incelendiğinde ise insanlar kadar çok global hektar alanına ihtiyaç duyan başka bir türün bulunmadığı ortaya çıktı.
Ekolojik borç günü geriye gidiyor
Ekolojik borç günü, Dünya’nın ürettiği doğal kaynakların insanlar tarafından tüketilen kaynakları karşılayamadığı gün olarak biliniyor. Dünya‘nın biyokapasitesini, gezegenin yıllık olarak ürettiği doğal kaynak miktarına bölündüğünde bugünün detayları ortaya çıkmış oluyor.
İlk olarak 19 Aralık 1987’de rastlanan bu durumdan önce dünya kendi kendine yetebilecek kapasitede doğal kaynağı yenileyebiliyordu. New Economics Foundation (NEF)’in gerçekleştirdiği çalışma sayesinde bu günün her yıl biraz daha geriye çekildiğini söylüyor ve bunun tehlikeli bir işaret olduğunu belirtiyor.
Dünya’nın insanların yaşamına yönelik ekolojik dengeyi sağlayamadığı tarihin gelmesinin ardından bu sene dünyanın üreteceği doğal kaynakların yüzde 135’inin kullanılacağı tahmin ediliyor. Bu açık ise biriken karbondioksit ve tükenen ağaç vb. doğal kaynakların hızlıca tükenmesiyle daha da büyüyor.Dünya’da yaşanma kapasitesinin çoktan aşılmasıyla birlikte insanların sürdürülebilir bir artışla yaşamlarını sürdüremeyeceği ise kesin gibi gözüküyor. Gezegenimizin biyokapasitesi 12 milyar global hektarken ortalama bir Amerikalının yaşamak için ihtiyaç duyduğu rakam 7 global hektar olarak göze çarpıyor. Bu rakam baz alındığında, dünya genelinde yaşamın sürmesi için 4 dünya yüzeyi kadar daha alana ihtiyaç duyuluyor.