Kuluçka, kanatlı hayvanların ve bazı sürüngen türlerinin nesillerini devam ettirebilmek adına göstermiş oldukları doğal arzu halidir. Kuluçka ebeveyn olarak kabul edilen canlıların topladıkları yumurtalar üzerine belirli bir süre yatarak yumurtalardan yeni canlıların çıkmasını sağlaması durumudur. Kanatlı hayvanlar incelediklerinde bu canlıların farklı kuluçka süreleri ne sahip oldukları görülmektedir. Bu nedenden dolayı kanatlı hayvanlar ele alınırken her bir canlının kuluçka süresi ayrı bir şekilde analiz edilmelidir. Hayvanların kuluçka sureleri hakkında bilginiz yoksa gelin hangi hayvanın ne kadar süreyle kuluçkaya yattığını öğrenelim.
Kanatlı Hayvanlarda Kuluçka Süreleri
Tavuk 21 gün
Hindi 28 gün
Ördek 27 gün
Kaz 31 gün
Sülün 23 gün
Güvercin 17 gün
Devekuşu 47 gün
Kanatlı hayvanlar insanlar tarafından en çok tüketilen canlılar olduğundan dolayı hayvanların doğal bir şekilde çoğalmasını beklemek yerine yapay olarak üretilen kuluçka makinelerinde yeni kanatlı hayvanlar üretilerek yetiştirilmektedir. Yapılan kuluçka makinesi ile üretilen kanatlı hayvanların verimlerinin doğal olarak üreyen hayvanlara oranla yüksek olması beyaz et gereksinimini karşılanmaktadır. Günümüzde neredeyse satılan kanatlı hayvan etlerinin tamamı kuluçka makinesinde üretilmiş olan canlılardan oluşmaktadır. Dünya genelinde özellikle işletmeciler tarafından kuluçka makinelerinin tercih edilmesine en büyük neden budur. Kuluçka makinesi basit bir mekanizmaya sahip olduğundan dolayı bu makineler ev ortamında dahi yapılabilirler. Eğer sizlerde bir kuluçka makinesi yapmak istiyorsanız makalemizin devamından bu makinenin nasıl yapılabileceği hakkında bilgi alabilirsiniz.
Kuluçka makinesi yapımında gerekli malzemeler;
* Yapacağınız üretim potansiyeliniz baz alarak uygun bir dolap hazırlayın, bu dolap suntadan imal edilebilir. İçini ve dışını strafor adı verilen yalıtım malzemesi ile kaplayabiliriz. Temin edeceğiniz dolabın ısı izolasyonu ne kadar iyiolursa yaptığınız bu kuluçka makinesinin verimi o denli yüksek olacaktır. Kuluçka makinelerinden yüksek verim almanın en önemli faktörü şüphesiz izolasyonun iyi olmasıdır.
Seçilen dolabın içine uygun ısı üretimi sağlayacak ürünler;
- 2 metre 3*1,5 ttr kablo
- 1 tane erkek fiş
- 220 volt 100 w 2 adet Lamba ve Duy veya
- Battaniye rezistansı (30 MT) veya
- 150W – 300W Rezistans
* İçerideki ısıyı düzenli olarak yayması ve dağıtabilmesi için Fan 220 VOLT 16*16 cm ebatında
* En önemli olanı Termostat, 0-40 derece skalalı bir gaz çubuklu termostad bizim işimizi görecektir
* Nem oranı düzünleyecek bi kap su içerideki nem oranının yükseltmek ve alçaltmak için yeterli sayıda en alta su kapı (Not suyun ısısı ne kadar artarsa o kadar çabuk nem oranının yakalarsınız)
* Yumurtaları çevirmek için ya el yapımı dışarıdan manuel olarak yapılan çevirme kapları yada Otamatik olarak yapmak için Conturn30 (30 yumurta Kapasiteli) aşağıdaki linkten Sipariş verebilirsiniz.
* Yeterli ölçülerde kablolar (0,75)
* Dijital nem ve ısı ölçer ikisi bi arada satılıyor.