Evren sonsuz mu? Gerçekten ne kadar büyük? Gözlemsel astronomide güncel araştırmalara dayanarak bu makalede cevaplamaya çalıştığımız ana sorular bunlar. Bu soru oldukça basit görünse de, cevabı kesinlikle basit değil. Neden böyle olduğunu görelim.
Dünyamız, uzayın genişliğinde, daha büyük bir nokta olan Samanyolu’nun galaktik merkezi etrafında dönen Güneş çevresinde dönen küçük bir noktadır. Galaksimiz, evrende var olan milyarlarca galaksiden biridir. Bu galaksiler kümeler oluşturur ve kümeler, süper galaktik kütleler oluştururlar. Karmaşıklık ölçeği devasa orantılarda büyümeye devam ediyor. Belki de sonu yoktur.
Evren uzay, zaman, madde ve enerji toplamıdır. Varolan her fiziksel varlığı içerir. Onun bir parçası olmak, Gerçekte ne kadar büyük olduğunu anlamak zordur. Evrenimizin büyüklüğü hakkındaki soruyu cevaplamaya çalışmak, geniş alan ve zaman genişliğinin bir kenarına mı yoksa bir ucuna mı ait olduğunu sorgulatıyor. Nerede biter, sonsuz mu yoksa bir sınırı var mı? Bu soruların cevabını bulmaya çalışalım. Her şeyi kapsadığı için boyutu başka hiçbir şeyle karşılaştırılamaz.
İnsanların gezegenimizin ne kadar geniş olduğu hakkında hiçbir fikrinin olmadığı zamanlar vardı. Şeklinin nasıl olduğu ve kenarı olup olmadığı konusunda tartışırlardı. Bu soruları sonlandırmak için Magellan gibi maceraperestler, deniz okyanuslarına karıştı ve nihayet kendilerini görmek için büyük okyanuslar arasında dolaştılar.
Gözlemlenebilir Evrenin Boyutu
Büyük mesafeleri ölçmenin ve en uzaktaki bilinen nesneleri gözlemlemenin yolunun ne kadar büyük olduğunu anlayamayız. Işık, Evrende bilgi aktarmanın en hızlı yoludur. Aslında, ışık hızı (kabaca 3×10 8 m/s), herhangi bir fiziksel nesne için ulaşılamaz.
Evrendeki uzak nesnelerin uzaklığını belirlemek için kullanılan ölçüm birimi, Bir ‘Işık Yılı’. Bir yıl içinde bir ışın demeti engellenmeden seyahat edecek mesafedir. Bir ışık yılı kabaca 9.46 trilyon kilometre. (Trilyon bin milyar ya da 1, onu takiben 12 sıfır takip eder). Kendi galaksimize en yakın galaksi olan Andromeda yaklaşık 2,500,000 ışıkyılıdır. Andromeda’dan gelen ışık, bize ulaşmasından 2.5 milyon yıl önce seyahat edecekti. Gördüğümüz tek şey geçmiştir, çünkü ışık bize ulaşmak için çok zaman alıyor.
Yani, boyut bilen tek yolu ışık gözlemleyerek mümkün olduğunca elimizden geleni yapabiliriz. Hubble uzay teleskopu, bizim için en uzak noktayı görebilen göz ve uzun süredir olan şeyleri görüyor.
Bunun nedeni, ışığın bize ulaşması, oradan, milyonlarca ya da milyarlarca yıl önce yolculuk etmeye başlamış olmasıdır. Sadece uzaktan ışık gözlemleyebilmek, Yeterli değilse, başlanılan yere olan mesafeyi tahmin edebileceğimiz bir yola ihtiyaç duyuyoruz. Bu, kozmik mumların kullanılmasıyla elde edilir; bu mumlar, gökbilimcilerin mesafe ve parlaklık arasında kalibre edilmiş bir ilişkiye sahip olduğu nesnelerdir.
Bu kozmik mumları kullanarak, evrenimizin en uzak noktaları keşfedildi. Yine de, biri kendi boyutunu tahmin edemez, ancak güvenle gözlemlenebilir evrenin 93 milyar ışık yılı boyunca uzandığını söyleyebilir . Hayat boyu sayamayacağınız bir sayıdır.
Bu gözlemlenebilir ufkun ötesinde ne var? Şu anda uzaktan gelen ışığın henüz bize ulaşamadığını bilmemizin hiçbir yolu yoktur. Evrenin kökeninin yaygın teorisine göre, büyük patlama teorisi, uzay süresi sürekli ve hızlandırılmış bir oranda genişlemektedir. Evrenin dokusu olan çok uzay zamanı genişliyor. Yani, bugünün ne kadar büyük olduğuna dair hiçbir fikrimiz yok. Sonlu mu yoksa sonsuza mı ait olduğu hakkında hiçbir şey söyleyemeyiz. Hangi teoriyi duyarsanız duyun hepsi saf spekülasyondur. Söylenebilecek tek şey, gerçekten çok büyük ve her geçen saniye daha da büyüyor olması. Aklınıza gelebilecek ve sürprizlerle dolu, keşfedilmeyi bekleyen her şeyden daha büyük.
Elinize sağlık teşekkürler.
Tebrikler elinize sağlık.