Enerji Kimlik Belgesi

0
325
görüntülenme
Enerji Kimlik Belgesi

2011 Yılı sonrası için yönetmelik kararı ile çıkarılan 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve bu bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre sınıflandırılması işlemidir. Son yıllarda beyaz eşyalarımızın üzerinde yer alan enerji kimlik etiketleri gibi artık binalarımızın ve yapılarımızın artık bu belgeye ihtiyacı olacaktır.

Enerji tüketim derecesine göre A’dan G’ye kadar sınıflandırılmıştır. Yeni yapılacak ve yapılmakta olan binalar için artık alt limit C sınıfı olarak belirlenmiştir. Bina yalıtımından kullanılacak malzemeye kadar artık minimum C sınıfı statüsünde planlanma yapılması gerekmektedir.

Minimum C sınıfı Enerji Kimlik Belgesine uygun olmayan yada uygun planlanmayan yapılara kanunen iskan ruhsatı alamayacaktır.

Enerji Kimlik Belgesi Zorunlu mu?

50 m2 üzerindeki Türkiye’deki bütün binalar Enerji Kimlik Belgesi Almak zorundadır. Ancak, Sanayi alanlarında işletme ve üretim faaliyetleri yürütülen binalar, planlanan kullanım süresi 2 yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 m2’nin altında olan binalar, seralar, atölyeler ve münferit olarak inşa edilen ve ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahır, ağıl vb. binalar bu yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

Enerji Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş şirketler tarafından veriliyor. Sehatek Uzman ve yetkili mühendisleri ile tüm süreci sizin yerinize takip ediyor ve Enerji Kimlik Belgenizi sizlere sunuyor.Enerji Kimlik belgesi veren firmalar konusunda oldukça hassas ve dikkatli davranmak önem taşıyor. Bakanlıklar tarafından onaylanmamış bir firmadan aldığınız EKB örneği, mutlaka geçersiz sayılıyor. O nedenle Enerji Kimlik Belgesi veren firmalar arasından seçim yaparken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olup olmadıklarına dikkat etmelisiniz. Bu seçimi yaparken ilgili firmanın referanslarını da incelemekte yaptıgı ve sonlandırdığı projelere göz atmak gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi üzerinde binaların yalıtım özelliklerinden ısıtma, soğutma gibi verimliliğine dair pek çok bilgi yer alıyor. Enerji Kimlik Belgesi alan kişilerin sonrasında mutlaka Enerji Kimlik Belgesi sorgulama yapması gerekiyor. EKB sorgulama işlemi İnternet üzerinden yapılabiliyor. Bina Enerji Kimlik Belgesi sorgulama işlemi için öncelikle bakanlığın alınan EKB’yi onaylaması gerektiği ise unutulmaması gereken durumların başında geliyor.

Örnek Bina Enerji Performans ve Enerji Kimlik Belgesi

Ayrıntılı Bilgi İçin : https://sehatek.com.tr/enerji-kimlik-belgesi/

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here