10Henan Eyaleti Radyo & TV Kulesi (Çin)
Dünyadaki en uzun 10 kule sıralamamızda 10. sırada Henan Eyaleti Radyo ve TV Kulesi gelmektedir. Kulenin yüksekliği 388 metre olup Zhengzhou’nun tümüne iletişim ve gözlem kulesi olarak hizmet etmesi için mükemmel bir avantaj sağlamaktadır. Kule, etkileyici gözlem güvertesinin üçüncü ve dördüncü katlarında yer alan dünyanın en geniş panoramik manzarasına sahip olması nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı’nda özel bir yere sahiptir. Kulenin iç kısımları, modern Çin’i etkileyen ve tanımlayan, çeşitli kültürel formları birleştiren inanılmaz tasarımlarla dekore edilmiştir.
9Merkezi Radyo ve TV Kulesi (Çin)
405 metrelik bir yüksekliğe sahip Merkezi Radyo ve Televizyon Kulesi, dünyadaki dokuzuncu en yüksek kuledir. Kulenin inşaatı 1987 yılında başlamış ve 1992 yılında bitmiştir. Pekin’de bulunan bu kule 238 metrelik bir gözlem katına ve konukların yukarıdan Pekin’in mimari cazibesini daha iyi görebilmesini sağlayan döner bir restorana sahiptir. Kulenin benzersiz tasarımı ve yaratıcı aydınlatması, bu modern mimarinin ayırıcı özelliklerinden bazılarıdır.
8Tianjin Radyo ve TV Kulesi (Çin)
Çin’de bulunan Tianjin Radyo ve TV Kulesi, dünyanın en uzun kuleleri arasında sekizinci sırada yer almaktadır. 415 metrelik bir uzunluğa sahiptir. Bu yapı, 1991’de 45 milyon dolar ile tamamlanmıştır. Kulenin yüksekliği ve boyutu, Tianjin şehrindeki diğer yüksek binaların kısa görünmesine neden olmaktadır. Her açıdan, bu kule modernliği ve geleneği çarpıcı bir uyum içinde birleştiren, olağanüstü estetik bir cazibe merkezidir.
7Menara Kuala Lumpur (Malezya)
Malezya’daki Menara Kuala Lumpur dünyanın yedinci en yüksek kulesidir. 420 metrelik uzunluğa sahip bu kule net bir şekilde Kuala Lumpur silüetinin tüm güzelliğini gözler önüne sermektedir. Kulenin anteni 421 metreye kadar yükselmektedir ve onu dünyanın en uzun kulelerinden biri haline getirmektedir. Kule 1994 yılında tamamlanmış olup, iletişim, gözlem ve turizm amaçlı kullanılmaktadır. Dahası, Malezyalılar ülkenin kültürel mirası ve simgesel önemi nedeniyle kuleyi özel bir biçimde korumaktadırlar.
6Milad Kulesi (İran)
İran’ın başkentindeki Milad Kulesi benzersiz yüksekliği ve tarzı ile normal İran standartlarının ötesine uzanmaktadır. Kule dünya çapındaki en uzun 10 kule arasından altıncı sıraya adını yazdırmıştır. Milad Kulesi’nin 12 katında ticaret, telekomünikasyon, yemek, gözlem ve otel odaları gibi çeşitli amaçlar için kullanım mevcuttur. Tahran’da gece vakti karanlıklar içinde, tüm yüksekliği muhteşem bir ışıkla kaplanan kule şehre müthiş bir görüntü vermektedir.
5Doğu’nun İncisi Kulesi (Çin)
468 metrelik bir yüksekliğe sahip Şanghay da bulunan Doğu’nun İncisi Televizyon Kulesi, pek çok gökdelenden daha uzun ve dikkat çekici mimari özelliklere sahiptir. Pudong semtine bağlı Lujiazui’de Huangpu Nehri’nin kenarında yer almaktadır. Kule, 1991-1994 yılları arasında inşa edilmiştir.
4Ostankino Kulesi (Rusya)
Ostankino Kulesi Nikolai Nikitin adlı bir mimarın tarafından tasarlanan ve Moskova’da yer alan bir Radyo-Televizyon kulesidir. Kule, Avrupa’nın en yüksek kulesi olur iken dünyanın en yüksek dördüncü kulesidir. 540 metrelik bir uzunluğa sahiptir ve 1917 Ekim Devrimi’nin 15. Yıl dönümünü anmak için Sovyetler Birliği bünyesinde inşa edilmiştir.
3CN Kulesi (Kanada)
Dünyanın en uzun kuleleri listesinde yer alan CN Kulesi üçüncü sıradadır. CN Kulesi 553 metre uzunluğuna sahiptir. Kanada’da yer alan kule Ontario’daki Toronto şehrinde bulunmaktadır ve şehrin simgesi olarak görülmektedir. Ayrıca bu kule Kanada Ulusal Demiryolu Şirketi tarafından 1976 yılında 63 milyon dolarlık Kanada doları maliyetiyle inşa edilmiştir. Başlarda dünyanın ikinci en uzun kulesi iken otuz yıldan fazla bir süre sonra bu sırayı Kanton Kulesi’ne devretmiştir. 1995 yılında Amerikan İnşaat Mühendisleri Topluluğu, CN Kulesi’ni Dünyanın Modern Yedi Harikası listesine dahil etmiştir. Kule 147 katlı olup telekomünikasyon, restoran ve gözlem gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
2Kanton Kulesi (Çin)
Kanton Kulesi, Çin’in Guangzhou şehrinde yer alan 600 metre yüksekliğine sahip bir televizyon kulesidir. Kule, 2005 ve 2010 yılları arasında inşa edilmiş olup resmi olarak 29 Eylül 2010 tarihinde 2010 Asya Oyunları için açılmıştır.
1Tokyo Skytree Kulesi (Japonya)
Tokyo Skytree, şu anda Japonya’nın en yüksek kulesi iken, dünyada Burj Khalifa ‘dan sonra gelmektedir. 634 metre yüksekliğine sahiptir. Geceleri led ışıklarla aydınlatılmaktadır. Tokyo Skytree, gözlem kulesi, yayın merkezi ve lokanta olarak kullanılmaktadır.
Merak ettiğim bir konuydu teşekkürler.