Depresyon, genel olarak uzun süreli devam eden mutsuzluk ve umutsuzluk hissi, çöküntü şeklinde tanımlanan bir rahatsızlıktır.
Belirtileri
Uyku bozukluğu, aşırı iştah veya kilo kaybı, kötümserlik, mutsuzluk, suçluluk, içe kapanma, isteksizlik, dikkat dağınıklığı, unutkanlık, kaygı, huzursuzluk, değersiz hissetme depresyonun başlıca belirtileri arasındadır.
Fizyolojik olarak depresyonun temelinde serotonin, noradrenalin ve dopamin adı verilen nörotransmitter maddelerin miktarlarındaki azalmaya bağlı olarak beyindeki kimyasal dengenin bozulması yer almaktadır.
Neticede beyindeki sinir hücreleri arasında uyarı iletiminde yetersizlik ve sorunlar yaşanmaktadır. Depresyon beslenme bozuklukları, uyku bozuklukları, bazı ilaçlar, geçirilen hastalıklar, alkol kullanımı, yaşanan travmalar, kayıplar, üzüntü ve zorlayıcı yaşam şartları gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Tedavi
Tedavisinde çoğunlukla nörotransmitter maddelerin miktarını düzenleyen antidepresan adı verilen ilaçlar kullanılmakla birlikte hastanın durumuna göre kaygı giderici farklı türde ilaçlar ya da terapi yöntemleri de tercih edilebilmektedir. Ayrıca kişinin keyif aldığı uğraşılarıyla ilgilenmesi, yakınlarının desteği ve kendine zaman ayırması da depresyonun tedavisinde ve önlenmesinde etkilidir.
Tamda aradığım konuydu elinize sağlık.
Yazı için teşekkürler.
Aktarmış oldugunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.