Bir Arkeolog Ne Yapar?

0
2141
görüntülenme
Bir Arkeolog Ne Yapar?
Bir Arkeolog Ne Yapar?

Bir arkeolog, insanlık kültürünün daha geniş ve kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için gözlemlenebilir fiziki materyal vasıtasıyla son tarih öncesi insanlık geçmişini araştırır ve analiz eder. Arkeoloji, antropolojinin bir koludur. Bir arkeologun hedefleri, kültürel tarihin anlaşılması, geçmiş yaşam biçimlerinin oluşturulması, insanlık tarihinin belgelenmesi ve zaman içindeki insan toplumlarındaki değişimleri açıklamaktır. Arkeologlar önemlidir; çünkü insanlığın geçmişini ve toplumları % 99’u anlamamıza yardımcı olurlar.

Arkeolog Çeşitleri

Tüm arkeologların ortak özelliği, araştırma, veri toplama, analiz etme ve yorumlamayadır. Arkeologlar, antropoloji, tarih, sanat tarihi, klasikler, etnoloji, coğrafya, jeoloji, dil bilim, gösterge bilim, fizik, bilişim bilimleri, bilgisayar arkeolojisi (sayısal arkeoloji olarak da bilinir), arkeoloji, kimya, istatistik, paleoekoloji ve benzeri gibi diğer disiplinlerden teknikler ödünç alırlar. Paleontoloji, paleozooloji, paleoetnobotanik ve paleobotany. Arkeolojinin disiplin çeşitlidir ve belirli alanlarda uzmanlaşmış bazı arkeologlar vardır. Bunlara tarihi arkeologlar, etnoarkeoloji, deneysel arkeologlar, arkeometri, feminist arkeologlar, kurtarma arkeologları, deniz arkeologları ve çok daha fazlası dahildir. Tarihsel arkeologlar, yazıları kullanarak kültürleri incelerken, Etnoarkeoloji, arkeolojik kayıtların anlaşılmasına yardım etmeyi amaçlayan mevcut kişilerin etnografik çalışmasıdır. Deneysel arkeologlar, genellikle, arkeolojik kayıtları yaratan ve etkileyen süreçlerin somut kontrollü gözlemini ortaya çıkarmak için deneyler yapar. Arkeometri, arkeolojik ölçümleri sistemleştirmek için fizik, kimya ve mühendislik uygulamalarını kullanır. Sahte arkeologlar kendilerine arkeolog derler ancak normal kabul görmüş ve bilimsel arkeoloji etiğini ihlal eden kişilerdir. Deneysel arkeologlar, genellikle, arkeolojik kayıtları yaratan ve etkileyen süreçlerin somut kontrollü gözlemini ortaya çıkarmak için deneyler yapar. Arkeometri, arkeolojik ölçümleri sistemleştirmek için fizik, kimya ve mühendislik uygulamalarını kullanır. Sahte arkeologlar kendilerine arkeolog derler ancak normal kabul görmüş ve bilimsel arkeoloji etiğini ihlal eden kişilerdir. Deneysel arkeologlar, genellikle, arkeolojik kayıtları yaratan ve etkileyen süreçlerin somut kontrollü gözlemini ortaya çıkarmak için deneyler yapar. Arkeometri, arkeolojik ölçümleri sistemleştirmek için fizik, kimya ve mühendislik uygulamalarını kullanır. Sahte arkeologlar kendilerine arkeolog derler ancak normal kabul görmüş ve bilimsel arkeoloji etiğini ihlal eden kişilerdir.

  Telepati Gerçek Midir?

Arkeologların Karşılaştığı Zorluklar

Sahte arkeologların yükselişi, arkeolojik çalışmaların kalitesini ve itibarını azaltmıştır. Arkeolojik alanların yağmalanması ve yok edilmesi de artmaktadır. Bazı yerli halk, atalarının evlerine gelen arkeologları hırsız gibi gördükleri için, kültürel ve dini açıdan önemli materyalleri saklarlar. Arkeologlar, geçmişi doğrusal olarak, yerliler ise döngüsel olarak düşünüyorlar. Böyle bir senaryoda, akademik geçmişe saygı duyma gereksinimi olmaz.

Arkeologların Tarihi

Bir İtalyan Rönesans insan tarihçisi Flavio Biondo bilinen en eski arkeologdur. 15. yüzyılın başlarında Roma’nın erken dönem kalıntıları ve topografyası hakkında bir rehber yazdı. Eski arkeologlara 17. ve 18. yüzyıllarda tarihi eserler, el yazmaları ve antik eserler (antikacılar) tarihi üzerinde yoğunlaşan antikalar denirdi. Geçmişi anlamak için gözlemlenebilir kanıtlara odaklandılar. Bu antikacılardan bazıları ankete katılarak İngiliz kırsalını, çizimlerini ve anıtlarını açıkladı. Ayrıca 18. yüzyılın ortalarında, el yazısı metin, mutfak eşyaları, kalkan-şekilleri, mimari ve diğerlerinin yanı sıra değişik kostümlerin evrimi de üzerinde çalışılmıştır. Bu dönemde, tabakalaşma gibi uzmanlaşmış kazılar kullanılmamıştır. 19. yüzyıl başında, Arkeolojik kazıların babası William Cunnington, arkeologlar tarafından bugüne kadar kullanılan stratigrafi (her örtüşen tabakalar kronolojik sırayla birbiri ardına bir döneme kadar uzanmaktadır) içeren şart ve prosedürlerin çoğunu geliştirdi. 1920’li yıllara gelindiğinde, Sir Mortimer Wheeler, kazı sistemini geliştirdi. Çoğu üniversite aynı zamanda arkeoloji programları sunmaya başladı. Günümüzde hemen hemen tüm arkeologlar üniversite mezunudur.

Arkeolojinin Geleceği

Arkeologlar halen geçmiş insan toplumlarını ve bunların 2,5 milyon yıl önce yönettikleri hayatları araştırmaktadırlar. Arkeoloji, insanlığın teknolojik ilerlemelerinin, alet geliştirme araçlarının, metalurjinin, şehirlerin yükselişinin, dinin ve diğerlerinin yanında tarımın çoğunu aydınlatıyor. Arkeologlar, geçmiş toplumların varlığını ve davranışlarını öğrenmek ve anlamak için mevcut olanakları sunar. Modern arkeologlar, gelişmekte olan bir çalışma alanı olarak, sonuçlarını ölçmek ve ortaya çıkmak için özel bilgisayar programları ve teknikleri kullanmaktadırlar. Bu çalışma alanı açıkça gelişmekte ve daha sonraki yıllarda arkeolojinin alt disiplini ve bulguların daha somut açıklanması beklenmektedir.

  Dünyanın En Güvenli 10 Şehri
Paylaş

1 Yorum

Bir Cevap Yazın