Bağırsak Florası Hakkında Az Bilinenler

0
771
görüntülenme
Bağırsak Florası Hakkında Az Bilinenler
Bağırsak Florası Hakkında Az Bilinenler

Mikrobiyota ya da flora insan vücudundaki tüm bakteri, virüs, mantar, arkea ve ökaryotik organizmaları ifade eder. Hatta hepsine birden ikinci insan genomuda denilebilir. Özellikle bağırsak florası, metabolik etkinliği ve bağışıklık sistemine olan etkileri nedeniyle bir organ gibi de düşünülebilir.

Önceleri ceninin anne karnında bulunduğu ortamın ve sindirim sisteminin, steril olduğu düşünülse de bebeğin ilk dışkısında tespit edilen mikroorganizmalar, ceninin gelişimi sırasında vücut florasının da geliştiğini gösteriyor. Bebeğin vücut florasını, doğum tipi (normal ya da sezaryen) ve beslenme şekli de (annesütü ya da mama) etkiliyor. Bebeğin vücudundaki flora, yetişkinlerin vücut florasına benzeyip bir dengeye ulaşana kadar (yani 2-3 yaşına kadar) gelişmeye devam ediyor.

Antibiyotik tedavisi bağırsak florasının içeriğini değiştiriyor. Bebeklik ve çocukluk çağında kullanılanan tibiyotikler floranın bakteri profilini; obeziteyi, metabolik ve otoimmnün hastalıkları tetikleyecek yönde değiştirebiliyor. Bu ilişki, düşük dozda antibiyotik verilen çiftlik hayvanlarının gelişiminin hızlandığı ve kilolarının arttığı gözlenince tespit edilmiş ve aynı ilişkinin insan için de geçerli olduğu keşfedilmiştir.

Bağırsak bakterileri besinlerden enerji sağlar, zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek yararlı bakterilerle zararlı bakteriler arasındaki dengeyi korur. Sinir sisteminde, sinir iletiminde görevli serotonin gibi molekülleri, enzimleri ve K vitamini gibi vitaminleri üretir. Ayrıca bakterilerin bağışıklık sistemine de olumlu etkileri vardır.

İnsanların bağırsak florasındaki bakteri çeşitliği, çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bu çeşitliliğin en önemli nedeni beslenme tarzıdır. Bunun yanı sıra kişilerin maruz kaldığı doğal ortam, hayvanlar ve diğer çevresel mikroorganizma kaynakları da bağırsak florasındaki çeşitli bakteri türleri üzerinde etkilidir.

Hayvan bulunan evde büyüyen çocuklarda alerjik hastalıklara yakalanma riski daha azdır. Yeni bulgular da hayvanlarla aynı ortamda büyümenin çocukların bağırsak florasını olumlu yönde etkilediğini söylüyor. Örneğin köpek olan bir evde büyüyen bir çocuğun bağırsak florası, çocuğu alerjik solunum yolu hastalıklarına karşı koruyacak şekilde gelişiyor.

  Kanser Olmayan Canlılar ve TP53 Geni

Beslenme, bağırsak florasını etkileyen en önemli etken olarak görülüyor. Katkı maddeleri (emülgatör içeren işlenmiş gıdalar gibi), bağırsak duvarına zarar veriyor ve sızıntılı bağırsak sendromuna ve yangıya neden oluyor. Probiyotik denen ve midede sindirilemeyen bazı besin bileşikleri ise bağırsak florasındaki mikroorganizmaların çoğalmasına ve etkinliğinin artmasına yardımcı oluyor.

Mikroorganizma çeşitliliğinin yüksek olduğu bağırsak florasının, daha az çeşitte mikroorganizma içeren floraya göre daha sağlıklı olduğu düşünülüyor. Floradaki mikroorganizma çeşitliliğinde sebze vemey ve ağırlıklı beslenme etkili oluyor. Daha az sebze ve meyve tüketildiğinde floradaki mikroorganizma çeşitliliği azalıyor. Mikrobiyal çeşitlilikteki azalmanın; yaşlanma, yangı ve vücudun güçsüzleşmesi ile de ilişkili olduğu düşünülüyor.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here