Astronot Olma Koşulları Nelerdir?

2
2284
görüntülenme
Astronot Olma Koşulları Nelerdir?
Astronot Olma Koşulları Nelerdir?

Gelişen bilim ve ilerleyen teknolojiyle birlikte, roket ve uzay araçlarıyla uçmak ya da seyahat etmek artık sıra dışı olmaktan çıkmıştır. Uzay seyahatleri için özel firmalar kurulmuş ve bu firmalar sınırlı sayıda uzay turistini uzaya götürüp getirmiştir. 2001 yılı 28 Nisan tarihinde Rus Soyuz kapsülü ile Kaliforniyalı Dennis Tito uzaya ilk çıkan turist olmuştur. Uzaya çıkan ilk kadın turist ise, 2006 yılının Ekim ayında Rusların misafiri olan İran asıllı Amerikalı Anousheh Ansari’dir. Uzaya seyahat amaçlı gitmek için çok üstün yeteneklere sahip olma şartı yoktur. Ancak, uzay çalışmalarına katılmak için belirli özelliklere sahip olmak gerekmektedir.

Astronot Olmanın Koşulları

Pilot Astronot Olmanın KoşullarıAlan Uzmanı Astronot Olmanın Koşulları
MezuniyetGeçerli bir kurumdan mühendislik, biyoloji bilimleri, fizik bilimleri veya matematik alanında mezuniyet diploması. Üstün derece ile mezuniyettercih nedenidir. Akademik hazırlığın niteliği önemlidir.Geçerli bir kurumdan mühendislik, biyoloji bilimleri, fizik bilimleriveya matematik alanında mezuniyet diploması. Diplomadan sonra alanında aralıksız en az 3 yıl ve sorumluluk gerektiren mesleki deneyim.

Üstün derece ile mezuniyet tercih nedenidir ve kısmen veya tamamen deneyim gerekliliğinin yerine geçebilir.

Yüksek lisans derecesi = 1 yıllık deneyim, doktora derecesi= 3 yıllık deneyim. Akademik hazırlığın niteliği önemlidir.

Uçuş DeneyimiJet uçağında en az 1000 saatlik uçuş amirliği. Uçuş kontrol deneyimi gereklidir.Uçuş deneyimi zorunlu değildir.
Sağlık ve Fiziksel Özelliklerle İlgili KoşullarıAskerî veya sivil uçuş sağlık kontrolünde olduğu gibi NASA’nın uzay sağlık kontrolünden geçebilme yeterliliği.Askerî veya sivil uçuş sağlık kontrolünde olduğu gibi NASA’nın uzay sağlık kontrolünden geçebilme yeterliliği.
Her bir göz için mükemmel uzak görüş keskinliğiHer bir göz için mükemmel uzak görüş keskinliği.
Oturma pozisyonunda kan basıncı: 140 / 90 mmHgOturma pozisyonunda kan basıncı: 140 / 90 mmHg
Boy: 155 – 188 cmBoy: 146 – 190 cm

Pek çok astronot uzayda ilk birkaç gün uzay tutmasına yakalanır. Geçici bir süre denge sistemlerini kaybeder. Binlerce kilometre yükseklikte daracık kapsüller içinde yaşamaya çalışan astronotlar yörüngede her şeyin tam bir eğlenceye dönüştüğünü ifade etseler de orada yaşam bir o kadar da zordur. Dünya’dakinin aksine, ağırlıksız ortamda kan, astronotun başında birikir. Kafatasında artan basınç yüzün şişmesine yol açar. Bacaklar, azalan sıvı basıncı nedeniyle incelir.

Yer çekimi kuvveti ortadan kalkınca, omurgadaki esnek diskler ve onlarla birlikte bütün bel omuru esnemeye başlar. Böylece ağırlıksız ortam, boynun birkaç santim uzamasına neden olur. Bu da sırt ağrılarını beraberinde getirir. Bu nedenle astronotlar yeryüzüne indikten sonra yürütülmeden özel bakım çadırına götürülür.

Astronotların bardaktan bir şey içmesi olanaksızdır. Sıvı, bardağı ters çevirdiğinizde bile dökülmez. Bu nedenle uzayda içecekler pipetle içilir. Dünya’dakinden farklı olarak yemek yedikten sonra yiyeceklerin midenin içinde hareket ettiği hissedilir.

Uzay yolculuğunun süresi uzadıkça, daha az kullanıldığı için, kas ve kemikler zayıflamaya başlar. Uzun süreli görevlerde, fiziksel zayıflamaya karşı her gün bisikletin üstünde saatlerce pedal çevirerek kaslarını güçlendirmeye çalışırlar. Birçok astronot, ilk günün akşamında yatmak için uyku tulumuna girdiğinde, gözlerini kapattıkları hâlde yıldız kümeleri görmeye devam ettiklerini ifade etmiştir. Uzaydaki güçlü parçacık ışıması, göze kadar ulaşır, orada ışık patlamalarına yol açar. Yeryüzünde ise bu ışıma, atmosfer tarafından geriye yansıtılır.

  Gezegen ve Yıldız Arasındaki Farklar Nelerdir?
Paylaş

2 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın