Antioksidanlar, bazı kimyasallara, sigara, kirlilik, radyasyona maruz kalma ve normal metabolizmanın bir yan ürünü olarak ortaya çıkabilecek serbest radikal hasarından vücuttaki hücreleri koruyabilen maddelerdir. Diyet antioksidanlar selenyum, A vitamini ve ilgili karotenoidler, C ve E vitamini, artı likopen, lutein ve kersetin gibi çeşitli fitokimyasalları içerir.
Etlerde, tavuklarda ve balıklarda meyve, sebze, fıstık ve tam tahıllarda az miktarda antioksidan vardır. Fast food gibi sağlıksız gıdalarda antioksidan miktarı çok daha düşüktür. Bu durum bizim için sürpriz değil.
Antioksidanların Faydaları
Antioksidan bakımından zengin gıdaları tüketmek kalp sağlığınız için iyi olabilir. Enfeksiyonların ve bazı kanser türlerinin oluşma riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Daha fazla fındık, tohum, baklagiller, meyveler ve sebzeler yiyerek antioksidan alımını arttırabilirsiniz.
Besin Takviyelerinde Antioksidanlar
Antioksidanlar diyet takviyeleri olarak mevcuttur, ancak araştırmalar bu takviyelerin faydalı olduğunu göstermez. Araştırma, diyet kaynaklarının alımını artırmayı desteklerken, bireysel antioksidanlar ekstrakte edildiğinde ve tek başına incelendiğinde sonuçlar o kadar iç açıcı değildir.
Antioksidan özü çoğunlukla laboratuvar çalışmalarında (test tüpleri, laboratuar bulaşıkları ve bazen de laboratuar hayvanlarında) dikkate değer sonuçlar verir, ancak insan klinik deneylerinde kullanıldığında, hastalık ve ölüm önleme sonuçlarında hayal kırıklığı yaratmaktadır.
Aşırı Miktarda Antioksidan Takviyesi Zararlıdır
Büyük dozda alınan antioksidan takviyesi sağlık için zararlı olabilir.
Büyük miktarlarda A vitamini takviyesi, hamile kadınlar tarafından alındığında doğum kusurlarına neden olabilir ve kardiyovasküler hastalık ve kanser riskinizi artırabilir.
Daha fazla miktarda antioksidan takviyesi almayı düşünüyorsanız, önce bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız.
Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık.