Babür İmparatoru Şah Cihan tarafınca inşa edilen Taç Mahal, Hindistan’ın en çok bilinen şehirlerinden birisi olan Agra şehrinde yer almaktadır.
Tarihçe
Şah Cihan’ın karısı Mümtaz Mahal, 14. çocuklarını hayata getirirken hayata gözlerini yumdu. Hanımının ölümü üstüne 2 sene matem tutan Şah Cihan, yönetim işlerinden uzaklaşarak kendini sanata verdi ve bu alanda çalışmalar yapmaya başladı. Karısının 1. ölüm yıl dönümünde de Taç Mahal’in ilk ana hattı olan temellerini atarak bu muhteşem yapının inşaat çalışmalarının başlamasına vesile oldu.
Efsanelere göre, Taç Mahal’in inşası sonlandıktan sonrasında aynısından bir adet daha inşa etmemeleri adına ilgili yapının inşasında çalışan kişilerin kolları kesilip bedenlerin ayrılmıştır. Eser Türk İslam coğrafyasının en mühim mimari yapıları arasında yer almaktadır. Amma velakin çevresindeki bozuk yapılaşma meşhur yapıtın geleceğini ciddi manada tehdit etmektedir. Önlem alınmaması durumunda bu yapıtın sıradan bir yapıt haline geleceği düşünülmektedir.
Taç Mahal Mimar Sinan’ın öğrencileri arasında yer alan Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi tarafınca yapılmıştır. Taç Mahal günümüzdeki vaziyetini tam 20 senede almıştır. En uzun süren mimari yapılardan birisinin olmasındaki temel neden eserin eşsiz bir eser olmasının istenmesidir.
Taç Mahal, dünyanın yedi harikasından birisi olarak kabul edilmiştir. Bu eşsiz eser genel olarak koruma altına alınmış olsa da çevredeki yapılar eseri tahrip etmeye devam etmektedir. Türk İslam dünyasının eseri olmasından dolayı Türk halkının bu esere karşı ilgisi ciddi anlamda büyüktür.