Özellikle tatlı su kaynaklarının insanlar için önemini hepiniz biliyorsunuz. Su ihtiyacımızın yanı sıra tarımda sulama ve enerji üretimi için de tatlı su kaynakları Dünya genelinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu kaynaklar içerisinde en fazla yararlanılanlar ise akarsulardır. Dünya çapında sulama ve hidroelektrik enerji üretimi için kurulan barajların sayısı yirminci yüzyılın ikinci yarısında 40 bini aşmıştır. Dünya’daki baraj rezervuarlarının kapladığı toplam alan ise İtalya’nın yüz ölçümünün iki katıdır. Son 60 yıl içerisinde barajların inşa edildiği alanlarda yaşayan 40 milyon insan göç etmek zorunda kalmıştır.
Barajlar pek çok açıdan ülkelerin ekonomisine katkıda bulunurken diğer yandan da büyük çevre sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerin planlama ilkeleri dikkate alınmadan inşa ettikleri barajlar, yarardan çok zarara neden olmaktadır. Bu durumun tipik örneklerinden biri de Mısır’da Nil Nehri üzerine kurulan Asvan Barajı’dır.
1960 yılında inşasına başlanan ve 1970 yılında açılan Asvan Barajı, kısa vadede Mısır ekonomisine büyük katkılar sundu. Ancak bu kazançların beklenmedik bedelleri de oldu.
Tebrikler elinize sağlık.
Teşekkürler güzel paylaşım olmuş.