Her parçacığın bir anti parçacığı varsa bu anti parçacıklar bir araya geldiğinde antiçekirdek, anti atomhatta anti madde yapılamaz mı? Bununla ilgili olarak 1965’te çekirdeğinde antiproton ve antinötron ileçekirdeğin çevresindeki pozitrondan oluşan antidöteryumun elde edilmesi sağlandı. Anti çekirdeği yaptıktan sonra şu soru geldi: Pozitronlar anti çekirdekle anti maddeyi oluşturacak bağ yapabilir miydi? Bilim insanları bunun üzerine CERN’de pozitron ve antiproton ile bir anti hidrojeni elde etme çalışmalarına başladılar. Nihayet 1995’in sonlarına doğru bu şekilde ilk anti atomları elde etmeyi başarmışlardır.
Amerikan Astronomi Cemiyeti, şans eseri Fermilab Uzay Teleskobu ile kozmik fırtınaların üzerinde,anti maddenin doğal yollarla da oluşabileceğini kanıtlamıştır. Anti maddenin elde edilmesi, “Madde ve anti madde bir araya gelirse ne olur?” sorusunu akıllara getirmiştir.
Bir parçacık ile anti parçacık bir araya geldiğinde birbirlerini yok eder ve bu esnada büyük miktarlarda enerji açığa çıkabilir. Bu olaya yok olma (anhilasyon) denir. Örneğin elektron ve pozitron çifti bir araya gelirse birbirini yok eder ve iki (çok ender üç) tane gama fotonu ortaya çıkar.
Evrende ilk başta, eşit miktarlarda madde ve anti madde olduğu düşünülmektedir. Evren soğudukça madde ile anti madde arasındaki bu dengenin bozulduğu tahmin ediliyor. Yani anti maddeye oranla madde, daha baskın hâle gelmiştir. Eğer böyle olmasaydı; madde ve anti madde aynı miktar olsa ozaman ne madde olurdu ne de evren. Bu dengenin bozulması sürecinde, elektron-pozitron ile nötrino-antinötrino gibi çiftlerin birleşerek birbirini yok etmesi, ardından bu birleşmeler sonucunda fotonların ortaya çıkması durumları gerçekleşti.