Tam adı Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri olan Bilsem, 1996 yılından beri Türkiye’de özel yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi maksadıyla hizmet veriyor. Özel yeteneği olan öğrencilerin yeteneklerinin farkına varabilecekleri ve geliştirebilecekleri özel imkanlara erişebilmelerini hedefleyen eğitim kurumlarıdır. Bugün Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Bilsem’ de özel öğrenciler eğitim görmektedir. Her yıl gerçekleştirilen ve özel yetenekli öğrenciler odağında hazırlanan Bilsem soruları ile eğitim alacaklar öğrenciler belirleniyor.
Bilsem Sınavı Nedir?
Bilsem, her yıl Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sınavla öğrenci alımı gerçekleştiriyor. Sınıf öğretmenleri tarafından birinci sınıf ile dördüncü sınıf arasındaki özel yetenekli öğrencileri aday Bilsem sınavına katılmalarını sağlıyor. Her yıl aday öğrenciler Bilsem sınavlarına katılarak, özel yeteneklerinin keşfedilmesi fırsatından yararlanabiliyor. Bilsem sınavında öğrenciler, klasik örgün eğitim müfredatındaki derslerden farklı sorulara tabi tutuluyor. Tamamen öğrencilerin özel yeteneklerinin keşfedilmesini hedefleyen bu sınavda beceri odağında sorulara yer veriliyor.
Bilsem sınavları her yıl 2 aşamalı olarak uygulanıyor. İlkokul dördüncü sınıfa kadar öğrenciler arasından özel yeteneği olduğu düşünülen adaylar belirleniyor. Bu aday öğrencilerin katılabildiği Bilsem sınavı “grup taraması (önceden tabletliydi)” ve “bireysel değerlendirme” şeklinde 2 aşamalı olacak şekilde uygulanıyor.
Bilsem Soruları Nasıldır?
Özel yetenekli öğrencilerin tanılama ve yerleştirme işleminin ilk adımı olan Bilsem sınavı 2 aşamalı olarak uygulanıyor. Öğrenciler genel katılımın olduğu grup tarama uygulamasına katılıyor. Bu aşamayı başarıyla tamamlayan aday öğrenciler, ikinci aşama olan bireysel değerlendirme uygulamasına katılım gerçekleştirebiliyor. Genel nitelikleri itibariyle iki aşamada farklı odak noktalarına sahip olduğundan aşamalara göre Bilsem soruları birbirinden farklıdır.
Bilsem sınav soruları temel olarak adayların yeteneklerinin hangi alanda olduğu ve ne durumda olduğunun belirlenmesi üzerinedir. Bilsem sınavıyla gelecek eğitim döneminde eğitim merkezlerinde öğrencilerin eğitim programları da belirlenir.
Bilsem grup tarama uygulaması soruları nasıldır?
Özel yetenekli öğrencilerin tanılama işleminin ilk aşaması olan grup tarama uygulaması, internet bağlantısı olan tablet bilgisayarlarda gerçekleştirilir. Uygulamaya katılım gerçekleştiren öğrencilere öncelikli olarak uygulamaya ilişkin bilgilendirmeler ve örnek çözümlemeler sunuluyor. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından esas değerlendirme uygulamasına başlanıyor. Bu aşamada Bilsem soruları temel olarak matematiksel, mantıksal, hafıza, görsel, uzamsal, sözsel ve dilsel odaklı olacak şekilde oluşturuluyor. Ayrıca burada çıkan sorular standart örgün eğitim derslerinden tamamen bağımsızdır.
Grup taraması uygulamasında sorulan her soru için belirli süre bulunmaktadır. Öğrenciler soruların süresi sona ermeden yanıtlarını vermelidir. Yanıt verilmeyen sorular, otomatik olarak geçilir. Öğrencilerin geçilen/yanıtlanan soruya yeniden geri dönebilmesi mümkün değildir. Bu noktada özel yetenekli çocukları bu sınav stiline alışabilmeleri ve Bilsem sınavı hazırlığı için mutlaka daha önceki yıllarda çıkmış Bilsem soruları ile alıştırma yapmaları önerilir. Bu aşama ortalama olarak 45 dakika sürmektedir ve öğrenciler ilk 30 dakika boyunca sınav yerinden çıkamamaktadır. Ayrıca uygulama tabletli olarak uygulandığından öğrencilerin sınav için özel eğitim materyalleri bulundurmasına gerekte bulunmamaktadır.
Bilsem bireysel değerlendirme sınavı soruları nasıldır?
Bilsem sınavının ikinci aşaması olan bireysel değerlendirme sınavı temel olarak öğrencilerin yetenekleri odağında uygulanır. Standart şekilde Bilsem soruları yerine öğrencinin yeteneği ve yeteneğindeki performansı odağında değerlendirme gerçekleştirilir. Bu aşamada öğrenciler genel zihinsel yetenek, müzik ve resim alanlarında olacak şekilde farklı değerlendirme testlerine tabii tutulur. Bu nedenle klasik bir soru tipi yerine yeteneğine göre değişen tipte uygulamalarla ile tanılama işlemi gerçekleştirilir.
Bireysel değerlendirme uygulamalarında öğrencilerin özel yeteneklerinin ne kadar farkında oldukları ve yeteneklerindeki performans/seviye durumları tespit edilir. Başarılı olan öğrenciler gelecek eğitim öğretim döneminde örgün eğitimine ek olarak Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri’nde yetenekleri odağında eğitimler alabiliyor.