Origami Nedir, Nasıl Yapılır?

0
4704
görüntülenme
Origami Nedir, Nasıl Yapılır?
Origami Nedir, Nasıl Yapılır?

Origami, Japonca katlamak manasına gelen “ori” ve kağıt anlamını taşıyan “gami” kelimelerinin kombinasyonundan husule gelmiş olup kâğıt katlama sanatına verilen isimdir. İsmi Japonca olsa bile Çin kaynaklı bir sanat türü olduğu yönünde kaynaklar ve iddialar mevcuttur. Çoğu zaman kare kağıt bölümlerini kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, bir tek katlayarak, muhtelif canlı ve cansız figürler meydana getirerek yapılmakla beraber, dikdörtgen kağıtlardan, ayrıca kağıt paralardan meydana getirilen modeller de bir hayli çoktur. Kesme işleminin de kullanıldığı çeşide kirigami denir. Son zamanlarda kirigami ile yapılan sanat eserleri ciddi derecede beğeni alan görselliğe sahip olduğundan dolayı origami sanatının yerine geçme ihtimalinin olduğu düşünülmektedir.

Origami klasik ve parçalı olmak suretiyle 2 kısma ayrılmaktadır. Klasik origami çoğu zaman tek parça kağıttan meydana getirilmektedir. 2 yahut 3 parçanın tüketildiği klasik origamiyle muhtelif hayvan ya da eşya figürlerinin yapıldığı bu sanat dalı ile ilgilenen kişiler tarafından bilinmektedir. Modüler origami olarak da isimlendirilen parçalı origami birbirine benzeyen parçaların bir araya getirilmesi suretiyle meydana getirilir ve hayvan ya da eşya şeklinde somut figürlerden fazla, üç boyutlu geometrik figürlerin oluşturulmasında yaygın bir şekilde kullanılır. Parça sayısında bir limit bulunmayan parçalı origami tak çıkar oyuncaklarına benzeyen ve aynı parçalar tüketilerek bir hayli farklı figür yapılabilir. Origamide genel hatlarıyla kare gibi kağıtlar tercih edilse de kağıdın şeklinde bir kısıtlama bulunmamaktadır. Çağımızda origaminin bir hayli farklı çeşitleri görülmüştür. Mimari origami, popup origami, kirigami bunlara misal olarak gösterilebilir. Çağdaş origami olarak da isimlendirilen bu cins origami çeşitlerinde yapıştırma ve kesme faktörleri sanatçının kendisine özgür kılınmıştır. Origamiyi kirigamiden ayıran yapısı; kirigaminin simetrik, origaminin ise biçim yapma şekillendirme sanatı olmasıdır. Origami tüm dünyada meşhur bir sanat dalıdır. Origaminin bir hayli kullanım çevresi mevcuttur. Özellikle son zamanlarda ev dekorasyon alanında da kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.

  Tek Hücreli En Büyük Organizma Nedir?

Turna kuşu, Japon geleneğinde mühim bir yere haizdir. Aynı ehemmiyet origami turna için de geçerlidir. 1.000 tane turna kuşu yapanın uzun ve mükemmel bir hayat süreceğine yaygın bir şekilde inanılmaktadır. Turna kuşunun çağımızda popüler olmasının sebebi Sadako Sasaki adlı 11 yaşındaki bir kızdır. 2. Evren Savaşı esnasında Hiroşima’ya atılan nükleer bomba sebebiyle Kan kanseri rahatsızı olan bu minik kız, iyileşme umuduyla turna kuşu oluşturmaya adım atar. Fakat 664. turnasını bitirdikten sonrasında yaşama gözlerini yumar. Onun hatırasına bombanın atılışının her sene dönümü yani 6 Ağustos tarihinde Japonya ve dünyadan çocuklar evrensel barış namına turna kuşu oluşturup, Sadako’nun Hiroşima’daki anıtına gönderirler. Bu da origami sanatının evrensel bir yönünün de olduğunun açık kanıtıdır.

Birçok kitap origami dizaynlarının yapımında kullanılan esas yöntemlerle başlar. Bunlar esas diyagramları ihtiva eder; dağ katlaması, vadi katlaması, karşı katlama gibi… Ek olarak muhtelif dizaynların üretiminde tüketilen, standart isminde kurallar mevcuttur. Örneğin kuş kuralı, kanat çırpan kuş imalatında orta aşamalardan bir tanesidir.

Origami nasıl yapılır diyecek olursanız sadece olayın hayal gücünüze bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Öncelikle neyi yapmak istediğinizi düşünün ve ardından nasıl yapacağınıza dair araştırmalar yaparak işlem basamaklarını belirleyin. Bu duruma dikkat edecek olursanız dünya çağında tanınan bir origami ustası haline gelebilirsiniz.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here