LED’ler yani “ışık yayan diyotlar” yarı iletken diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920’lerde Rusya’da icat edildi ve 1962 yılında ise Amerika’da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen hâline getirildi.
Düşük enerji tüketimleri, uzun ömürleri, sağlamlıkları, küçük boyutları ve hızlı açılıp kapanabilmeleri gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre birtakım avantajları vardır.
LED’ler özellikle aydınlatma, sinyalizasyon, mimari aydınlatma gibi sahalarda hızla kullanılmaya devam etmektedir. Günümüzde modern LED’lerin yaydığı ışık şiddeti, floresan ampülleri geçmiştir. İstanbul’da Boğaz Köprüsü’nde 2008’den bu yana LED aydınlatma kullanılmaktadır. LED’ler sadece görünür ışık değil, kızılötesi ve morötesi bantta da ışık üretebilirler. LED’ler ürettiği ışığın frekansında bir ışığa maruz kaldıklarında akımı geçirerek fotodiyot özelliği ile ışık sensörü kimliği kazanırlar. Uzaktan kumanda sistemlerinin hepsinde (radyofrekanslı olanlar hariç) kızılötesi LED’ler kullanılır. Dijital kamera ve fotoğraf makinelerinin tamamında fotodiyot olarak sensör görevi üstlenirler. Ayrıca otomobil farlarında da kullanılmaktadır.
Aktarmış oldugunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.