Başkenti : Ottava
Yüz ölçümü : 9.976.139 km²
Nüfusu : 36,9 milyon
Resmî dili : İngilizce, Fransızca
Para birimi : Kanada Doları
Kanada, Kuzey Amerika’da yer alır. Yüzölçümü bakımından dünyanın ikinci büyük ülkesidir. Ülke, batıda Büyük Okyanus, doğuda Atlas Okyanusu, kuzeyde Kuzey Buz Denizi, güneyde ABD ile çevrilidir.
Yer Şekilleri
Kanada, yerşekilleri bakımından çeşitlilik gösterir. Ülkenin batısı dağlıktır. Büyük Okyanus kıyılarına paralel uzanan Kayalık Dağları ülkenin en önemli sıradağıdır. Ülkenin orta kesiminde geniş düzlükler yer alır. Kanada Kalkanı olarak adlandırılan ve Hudson Körfezi’ni çevreleyen düzlük, Türkiye’nin yaklaşık beşbuçuk katı kadardır. Kanada’nın doğusunda ise yaşlı olduğu için önemli ölçüde aşınmış olan Appalaş Dağları yer alır. Kanada, yeryüzünün en uzun kıyı şeridine sahiptir. Ülkenin kuzey kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Doğu kıyılarında gelgit genliği fazla olduğundan akarsu ağızlarında geniş haliçler oluşmuştur.
Kanada’daki akarsular açık havzalar oluşturmakta, Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus ve Kuzey Buz Denizi’ne dökülmektedir. Ülkenin en uzun akarsuyu (3700 km) olan Mackenzie, Kuzey Buz Denizi’ne dökülür. Bu akarsu, yılın önemli bir kısmında donmaktadır. Akarsuların önemli bir kısmında çağlayanlar ve çavlanlar bulunur. Niyagara Nehri üzerindeki Niyagara Çavlanı, ülkedeki çavlanların en ünlüsüdür ve turizm açısından önemlidir.
Göller
Kanada’da göllerin sayısı çok fazladır. Bu göllerin en büyükleri Büyük Ayı Gölü, Büyük Esir Gölü, Winnipeg Gölü’dür.
İklim
Kanada’nın önemli bir kısmı soğuk kuşakta bulunmaktadır. Ülkenin kuzeyinde tundra iklimi görülür. Bu kesimde yılın önemli bir kısmı kar altında geçer. Ülkenin batı kıyılarında okyanusal iklim etkilidir. İç kesimlerde ise sert ve ılıman karasal iklim özellikleri görülür.
Bitki Örtüsü
Kanada, doğal bitki örtüsü bakımından zengin bir ülkedir. Ülkenin üçte birinden fazlasını ormanlar kaplar. Büyük göller çevresinde karışık, New Foundland adasından Alaska sınırına kadar uzanan kuşakta ise iğne yapraklı ormanlar hâkimdir. Ülkenin kuzeyinde tundra bitki örtüsü yaygındır.
Yüz Ölçümü ve Nüfus
Kanada, yüz ölçümü olarak geniş bir yer kapladığı hâlde ülkenin önemli bir kısmı kullanıma elverişli olmadığı için nüfusu azdır. Kanada’nın nüfusu, güney komşusu ABD’nin nüfusunun yaklaşık onda biri kadardır. Ülkede nüfusun önemli bir kısmı iklim koşullarının daha elverişli olduğu Göller Yöresi’nde toplanmıştır. Kuzeyde nüfus seyrektir. Kanada nüfusunun önemli bir kısmı şehirlerde yaşamaktadır. Başlıca şehirleri; başkent Ottawa, Montreal, Vancouver, Québec, Toronto ve Edmonto’dur. Doğal nüfus artış hızı düşük olan ülkede yaşlı nüfus oranı fazladır. Ülke nüfusunun önemli bir kısmını İngiliz, İrlanda, İskoçya ve Fransız kökenliler ile göçmenler oluşturmaktadır. Kanada’nın kuzey kesiminde Eskimolar yaşar. Bunlar geçimlerini büyük ölçüde derilerinden kürk elde edilen hayvanların avcılığı ile sağlamaktadırlar.
Doğal Kaynaklar
Kanada, doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülkedir. Yer altı kaynakları, su kaynakları ve orman alanları ile hayvancılık potansiyeli bakımından dünyanın sayılı ülkelerindendir.
Tarım
Kanada topraklarının yaklaşık %8’i tarıma elverişlidir. Buğday, arpa ve çavdar üretiminde Kanada dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Ülke özellikle buğday ihracatında önemli bir yere sahiptir. Tütün, patates, sebze ve meyveler ülkede üretilen diğer ürünlerdir. Çalışan nüfusun %10’u tarımla uğraşmaktadır.
Hayvancılık
Geniş otlaklarından dolayı Kanada’da daha çok büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Kanada’da ayrıca kürkleri için vizon, su samuru, tilki ve şinşila gibi hayvanlar beslenmektedir. Büyük bir balıkçılık filosuna sahip olan ülkede, Atlas ve Hint okyanusları ile göllerde balıkçılık yapılmaktadır. Kanada dünyada en çok balık ihraç eden ülkelerdendir.
Ormanlar ve Kağıt Sanayii
Kanada yüz ölçümünün yaklaşık üçte birini kaplayan ormanlar, ülke ekonomisi açısından büyük bir önem taşır. Ülkede kâğıt sanayii çok gelişmiştir. Kanada dış ticaretinde kâğıt önemli bir yer tutmaktadır.
Yer Altı Kaynakları
Kanada, yer altı kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Kaynakların büyük bir kısmıhenüz işletmeye açılmamıştır. Çıkarılan başlıca madenler demir, petrol, nikel, platin, asbest, bakır, kurşun, çinko, uranyum, altın, gümüş ve kömürdür. Kanada nikel, platin ve asbest çıkarımında dünya birincisidir.
Sanayi ve Ticaret
Kanada, sanayi bakımından gelişmiş ülkelerdendir. Sanayi üretiminin %40’ını Ontario, %25’ini Québec eyaleti karşılamaktadır. Ülkede birçok sanayi kolu gelişmiştir. Çelik, tarım makineleri, ulaştırma ekipmanları, kâğıt, kimya, dokuma, elektronik aletler, uçak, otomobil ve gıda sanayii ülkede gelişmiş sanayi kollarındandır.
Kanada’nın sanayi bakımından gelişmesine etkide bulunan başlıca etmenler şunlardır: Ülkenin doğal kaynaklar bakımından zengin olması, bunların işletilmesinde teknolojiyi kullanması, enerji kaynaklarının bulunması ve yabancı sermayenin ülkeye akışı.
Kanada, ticaret bakımından dünyanın sayılı ülkelerindendir. Ülke dışarıya daha çok sanayi ürünleri satar. İhracatında otomobil ilk sırayı, kâğıt ürünleri ve madenler ikinci sırayı alır. Kanada’nın en fazla ihracat ve ithalat yaptığı ülkeler; ABD, İngiltere, Çin, Meksika ve Almanya’dır.
Ulaşım Ağı
Kanada’da ulaşım ağı çok gelişmiştir. 2013 yılı verilerine göre demiryolu uzunluğu 49.422 km, karayolu uzunluğu ise 1.042.300 km’dir. Büyük Göller Bölgesi’nde bulunan St. Lawrence su yolu, dünyanın en büyük su yollarındandır. Bu su yolu, gölleri ve kanalları denize birleştirmektedir. Uzun bir kıyı şeridine sahip olan ülkede deniz ulaşımı da gelişmiştir.
Teknoloji
Kanada, çağdaş ve teknolojik olarak ilerlemiş bir ülkedir. Yer altı kaynakları, nükleer enerji ve hidroelektrik güç üretimi bakımından kendine yeterli bir ülkedir. Ekonomisi geleneksel olarak yüksek miktardaki doğal kaynaklara dayanır. Varlıklı ve yüksek teknolojiye sahip sanayi toplumu olan Kanada, serbest pazar merkezli ekonomik sistemi ve yüksek yaşam standartları ile ABD’ye benzer özellik göstermektedir.
Türkiye-Kanada Ekonomik İlişkileri
Türkiye ve Kanada arasındaki ikili ticari ilişkiler nispeten dengeli ve güçlü bir yapıya sahip olmakla birlikte, mevcut ticaret hacmi gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır. Her iki ülkenin de birbirleri ile olan ticaret hacminin toplam ticaret hacmi içindeki payı %1’lerin altında seyretmektedir. Türkiye, Kanada’nın 2011 yılı toplam ihracatında 21’inci sırada, toplam ithalatında ise 42. sırada yer almaktadır.
Ülkemizle Kanada arasındaki ticaret hacmi 2006 ile 2010 yılları arasında %46 oranında artarak, 2010 yılı sonunda yaklaşık 1,5 milyar ABD dolarına; 2011 yılında ise %61,33 artışla 2,44 milyar seviyesine yaklaşmıştır. Kanada’ya ihracatımız 2011 yılında bir önceki yıla kıyasla %64,8 artışla 1,14 milyar ABD doları aşmıştır. Aynı dönemde ülkemizin Kanada’dan ithalatı ise %58,39 artışla yaklaşık 1.30 milyar ABD dolarına yaklaşmıştır. Türkiye’nin Kanada ile olan ticaret açığı 2008 yılından bu yana daralmaktadır. 2011 ticaret dengesindeki açık bir önceki yıla oranla %22,25 azalmasına rağmen Kanada lehine 151 milyon ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.
Kanada’ya ihracatımızda işlenmemiş altın, yük taşıtları ve kabuksuz fındık; Kanada’dan ithal ettiğimiz ürünler içinde ise hurda demir çelik, taş kömürü ve mercimek ilk üç sırada yer almaktadır. 2011 yılında en büyük değişim rekor bir artışla 230 milyon ABD doları aşan mücevherat ihracatımızda gerçekleşmiştir.
Tebrikler elinize sağlık.