Hava Yoluyla Bulaşan 10 Hastalık

0
343
görüntülenme
Hava Yoluyla Bulaşan 10 Hastalık
Hava Yoluyla Bulaşan 10 Hastalık

1Grip

İnfluenza adı verilen virüs nedeniyle ortaya çıkan grip, daha çok mevsim geçişlerinde görülür. Genellikle herhangi bir tıbbi müdahale olmadan da ortadan kaybolan bu hastalık bazı durumlarda ilerleyerek viral pnömoni ve ikincil bakteriyel pnömoni gibi potansiyel olarak insan yaşamını tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca astım veya kalp yetmezliği gibi önceki sağlık koşullarını da kötüleştirebilir. Gribin yaygın semptomları; ateş, titreme, öksürük, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kas ağrıları, yorgunluk ve baş dönmesidir.

2Nezle, Soğuk Algınlığı

Nezleye birçok farklı virüs neden olabilmektedir ancak en yaygının rinovirüsler adı verilen bir virüs grubudur. Yaygın düşüncenin aksine soğuk havadan dolayı nezle olunmaz ve tavuk çorbası nezleye iyi gelmez.

3Suçiçeği

Suçiçeği, zorter virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur ve henüz suçiçeği geçirmemiş ve hastalığa karşı aşı yaptırmamış kişilere karşı oldukça bulaşıcıdır. Suçiçeği, 10 gün kadar devam eden kaşıntılı kabarcıklar döküntüsü ile karakterizedir ve ateş, iştahsızlık, baş ağrısı ve yorgunluk gibi semptomları da içerebilir. Çoğu zaman çocuklar bu hastalığı ciddi sorunlar yaşamadan atlasa da bazıları için durum tam tersi bir hal alabilir ve boğazda ve gözlerde lezyonların oluşumuna neden olabilir.

4Kabakulak

Kabakulak virüsünün neden olduğu bu hastalık, tükürük bezlerinin birinin veya her ikisinin şişmesine ve ağrımasına neden olmaktadır. Semptomlar enfeksiyondan yaklaşık 2 ila 3 hafta sonra ortaya çıkmaktadır ancak bazı kişilerde herhangi bir hastalık belirtisi ortaya çıkmadığı belirtilmiştir. Kabakulak, üç hastalığa karşı koruma sağlayan MMR (Kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısı ile önlenebilmektedir.

5Kızamık

Kızamık (rubeola olarak da adlandırılır), kabakulak gibi MMR aşısı ile önlenen viral bir enfeksiyondur. Virüse maruz kaldıktan yaklaşık 2 hafta sonra, enfekte kişide ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı, konjonktivit ve Koplik lekeleri (ağzın içinde küçük renksiz noktalar) ile birlikte lekeli bir deri döküntüsü görülür. Benzer isim ve semptomlara sahip olmasına rağmen rubeola, kızamıkçık ile aynı hastalık değildir. Kızamıkçık, kızamıktan tamamen farklı bir virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur.

  Tarımın Geleceği: Dikey Çiftçilik (Dikey Tarım) Nedir?

6Boğmaca

Boğmaca, Bordetella pertussis adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu, oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur . Enfekte olanlar tipik olarak nefes almadan önce şiddetli öksürük krizlerinden muzdariptir. Çocuklar, bebeklik döneminde aşılandıktan sonra boğmacadan korunur. Boğmaca aşısı genellikle difteri ve tetanoz aşıları ile aynı anda uygulanır. Zamanla boğmaca aşısı daha az etkili hale gelir ve bu nedenle, bir salgın meydana gelirse genç yetişkinlerin duyarlı oldukları kabul edilir. Bununla birlikte, ciddi, potansiyel olarak ölümcül komplikasyonlar için en fazla risk altında olanlar, bir yaşın altındaki bebekler ve aşılanmamış veya henüz aşı serisinin 5 enjeksiyonunun tamamını almamış kişilerdir.

7Tüberküloz

Geçmişte kilo kaybı nedeniyle “tüketim” olarak anılan tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis bakterisinden kaynaklanır ve öncelikle akciğerlerinizin sağlığını etkiler. Yalnızca aktif tüberküloz enfeksiyonu olan kişiler hastalığı havaya yayabilir (özellikle öksürdüklerinde veya hapşırdıklarında); Gizli (semptomsuz) enfeksiyonu olanlar, hastalığı diğer insanlara aktaramazlar.

8Çiçek hastalığı

Çiçek hastalığı, ateş ve deri döküntüsü ile karakterize, variola virüsünün neden olduğu ciddi ve bulaşıcı bir bulaşıcı hastalık olarak sınıflandırılmıştır. Hastalığa yakalananların %30’unu öldüren ve hayatta kalanların vücutlarının büyük kısımlarında ve sıklıkla yüzlerinde kalıcı yara izler bırakan ve hatta bazen körlüğe neden olan bu hastalık, çiçek aşısı tarafından 1980’de resmen ortadan kaldırılmış ve en son doğal olarak ortaya çıkan vaka 1977’de ortaya çıkmıştır. Küresel olarak, o zamandan beri yeni vaka bildirilmemiştir.

9Menenjit

Menenjit, en yaygın olanı viral ve bakteriyel enfeksiyonlar olmak üzere bir dizi kaynaktan kaynaklanabilir. Hastalık, meninksler (beyin ve omurilik üzerindeki zar) çevreleyen sıvının enfeksiyonundan dolayı iltihaplandığında ortaya çıkar. Viral ve bakteriyel menenjitte bulunan semptomlar, hastalığın erken evrelerinde birbirine benziyor gibi görünebilir, ancak ikincisi daha şiddetli ilerleme eğilimindedir.

10Şarbon

Nadir de olsa şarbon, semptomların ortaya çıkması 2 aydan fazla sürebilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyondur. Zamanında uygun tıbbi tedavi alınmazsa, her türlü şarbon ölümcül olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, halka, enfekte bir kişinin soğuk algınlığı veya grip yayabileceği gibi havadan bulaşma yoluyla bir insandan şarbon yakalayamayacağınızı hatırlatır. Bununla birlikte, kirlenmiş maddelerle, özellikle yün, post ve saç gibi hayvansal ürünlerle temas ettiğinde havadaki sporların solunması yoluyla enfekte olmak mümkündür.

  Orman Yangınlarından Korunma Yolları Nelerdir?
Paylaş

Bir Cevap Yazın