Fujiwhara Etkisi (ayrıca Fujiwhara etkileşimi veya ikili etkileşim olarak adlandırılır), yakınlarda bulunan iki kasırga veya siklonik girdabın birbirleriyle etkileşimde bulunulduğunda gerçekleşen ilginç bir doğal fenomendir. Fujiwhara Etkisi, ilk kez bir Japon meteorologu Dr. Sakuhei Fujiwhara tarafından 1921’de tanımlanmıştır. Bu fenomene kendi adını vermiştir.
Fujiwhara Etkisi Nasıl Oluşur?
Fujiwhara Etkisi iki kasırga birbirine yaklaştığında veya Fujiwhara etkileşiminin gerçekleşmesine izin verecek kadar birbirine yaklaştığında ortaya çıkabilir. Ekstratropik siklonlar, birbirinden 2.000 km uzaklıktaki ikili etkileşim gösterebilir. Tropikal siklonlar 1.400 km’den daha kısa bir mesafede ayrıldığında bu tür bir etki sergilerler. Fujiwhara etkileşimi sırasında, olaya karışan iki kasırganın merkezleri, iki kasırga arasındaki bir noktada karşılıklı olarak yörüngeye yuvarlanmaya başlar. Noktanın konumu siklonik girdapların yoğunluğuna ve bağıl kütlesine bağlıdır. Fujiwhara Etkisinde yer alan daha küçük kasırga, orta nokta etrafındaki büyük kasırdan daha hızlı hareket eder.
Fujiwhara Etkisinin Önemi Nedir?
Fujiwhara Etkisi, iki kasırganın merkez noktaya doğru spiral olmasına ve birbirleriyle kaynaşmasına ya da daha büyük bir kasırganın oluşmasına neden olabilir. Etki, kasırgaların birinin veya her ikisinin orijinal yolunu da yönlendirebilir.