Louise Gölü (Lake Louise), görkemli güzelliği ile ünlü olan ve Kanada Alberta‘daki Banff Ulusal Parkı‘nda bulunan buzul gölüdür. Louise Gölü, aynı zamanda Küçük Balık Gölü olarak da bilinmektedir. Eski adı Emerald Lake olan Göl daha sonra Kraliçe Victoria’nın dördüncü kızı ve Kanada Valisi olan Princess Louise Carolina Alberta tarafından Louise Gölü olarak değiştirildi.
Zümrüt yeşili ve turkuaz mavisi, suyu Victoria Glacier‘in eriyen suyundan geliyor. Yaz aylarında ışık, göle nefes kesen renk veren siltten dışarıya kıvrımlıdır. Göl, 3 kilometre uzunluğundaki Louise Creek üzerinden alabalık avıyla ünlü Bow River‘a akar.
Ünlü Chateau Lake Louise tesisi, Doğu kıyısında kurulmuştur. Maceracılar için büyük potansiyel sunan dağ geçmişi gibi pek çok şaşırtıcı manzarayla çevrilidir.
Yazın günde yaklaşık 15.000 turist gölü ziyaret etmektedir. Çevresindeki çeşitli özelliklere ulaşmak için turistler tarafından kullanılan göl çevresinde yürüyüş parkurları vardır. Bazı patikalar dağ bisikleti ve binicilik için açıktır; çevredeki dağlar kaya tırmanışına olanak sağlamaktadır.
Kış boyunca, kayak bölgesi, dağlık, kros ve helikopter kayaklarının yanı sıra snowboard imkânı sunmaktadır. Göl buz balıkçılığı ve buz pateni yapmak için kullanılır.
Louise Gölü, Lake Louise Village adlı küçük mezrası nedeniyle Kanada’nın en kalıcı yerleşim bölgesidir. Aynı zamanda gerçeküstü bir görünüm verdiği için dünyanın en çok fotoğraflanan yerlerinden biridir.
Gölün, tüm yıl boyunca hayatta kalan hırpani ve boğa alabalığı gibi küçük balıklara sahiptir. Göl Haziran ayının ilk haftasına kadar çözülmez ve yılın herhangi bir ayında kar yağabilir. Bu, Kasım ayının başından Mayıs sonuna kadar devam eden uzun süreli bir kayak sezonu geçirmektedir. Dünyanın en büyük kayak merkezlerinden birine ve Kanada’nın en büyük ikinci kayak alanına sahiptir.
Gölün kendisi küçük balık türlerine ev sahipliği yapar. Gölün çevresi, 53 farklı memeliye ev sahipliği yapmaktadır. En sık görülen geyikler, elk, kalın boylu koyunlar ve sincap ve Columbus zemin sincapları gibi küçük yaratıklardır.
Gölün karşılaştığı başlıca tehlike, insanlık etkileşimleri ile yaban hayatı ve hassas ekosistem arasında bir denge oluşturmanın zorluğudur. Göldeki yönetim ekibi, koruma ve koruma çabalarını sürdürürken ziyaretçinin deneyimini yönetmek zorundadır.
Gölün karşı karşıya bulunduğu diğer sorunlar, dünyaca ünlü olan boğazda balık türlerinin yok olması ve küresel ısınmadan dolayı Rockies buzullarının kademeli olarak erimesidir.
Yazınız için teşekkür ederim. Benzer yazılar için takipteyim.