Bağışıklık Sistemi Nedir?
Bağışıklık sistemi organlar, hücreler, dokular ve proteinlerden oluşan vücudun doğal savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemi, enfeksiyona veya hastalığa neden olan virüsler, bakteriler ve yabancı cisimler olan patojenlerle savaşan bedensel süreçleri gerçekleştirir. Vücudu hastalıklara neden olan yabancı mikroplara karşı korurken, vücutta bulunan ömrünü tamamlamış veya zararlı hücreleri de yok eder.
Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar?
Stres, yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, sigara ve alkol kullanımı, düzensiz uyku saatleri gibi gün içerisindeki rutinler bağışıklık sisteminizi etkileyebilir. Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bir bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere bağlanan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır.
Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen 5 neden:
Sigara kullanımı
Sigaranın bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilediğiyle alakalı çok sayıda çalışma yayınlanmıştır. Tütün içerisinde başta nikotin olmak üzere vücuda birçok zararlı madde bulunur. Üstelik sigaranın yanmasıyla birlikte bu maddeler daha da zararlı ve kanserojen hale gelir. Sigara kullanımı immün sistemi (bağışıklık sistemi) baskılayarak hastalıklara ve mikroplara karşı vücudu savunmasız bırakabilir.
Aşırı Alkol tüketimi
Sindirim sistemi, vücuttan geçerken alkolün tipik olarak ilk temas noktasıdır ve alkolün kan dolaşımına emildiği yerdir. Alkol bağırsaklardaki yararlı mikropların sayısını azaltarak vücudun zararlı mikroplarla savaşmasında olumsuz rol oynar. Alkol tüketimi ayrıca sindirim sistemindeki epitel hücrelerine, T hücrelerine ve nötrofillere zarar verir, bağırsak bariyeri işlevini bozar ve mikropların dolaşıma sızmasını kolaylaştırır.
İşlenmiş hazır gıdalar
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı yiyeceklerin içerisindeki yanmış yağlar ile koruyucu maddeler bağırsak florasındaki yararlı bakterileri öldürerek zararlı bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. Özellikle şekerli gıdaların bağışıklık sistemindeki hücrelerin bakterilere karşı savunmasını engellediği yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Stres
Modern dünyada çoğu insan yoğun çalışma temposu nedeniyle stres altında yaşıyor. Yapılan araştırmalar ruhsal anlamda stresin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebileceğini ortaya çıkarmıştır. Burada stresin kaynağı ve seviyesi de önemli bir etken olmakla birlikte genellikle bağışıklık sistemine etkileri dolaylı olarak ve uzun vadede ortaya çıkıyor. Strese bağlı olarak ortaya çıkan yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler sindirim sistemi hastalıklarını tetikleyerek, bağışıklık sistemini dolaylı ve uzun vadede olumsuz olarak etkileyebiliyor.
Uykusuzluk
Bağışıklık sistemi uyku esnasında sitokinler adı verilen bazı proteinler salgılar. Bu proteinler vücudu uykuya teşvik ederken hastalıklarla savaşmak için bağışıklık sistemini hazırlar. Hasta olduğumuzda daha çok uyumamızın danedeni budur. Yeterince uyumadığınız dönemlerde enfeksiyonla savaşan antikorlar ve hücreler de azalır.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapılmalı?
Bağışıklık sistemimizin güçlü olması, vücudumuzun hastalıklara karşı güçlü durabilmesi için en önemli etkenlerden biridir. Akut ya da kronik çoğu hastalık ve alerjik reaksiyonlar bağışıklık sistemiyle dolaylı yoldan da olsa ilişkilidir. Belirli yiyecekleri diyete dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.
Alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınız bağışıklık sisteminizi etkileyebilir. Günlük rutinlerinizi düzenleyerek birkaç adımla bağışıklık siteminizi güçlendirebilir, beden ve ruh sağlığınıza olumlu katkıda bulunabilirsiniz.
Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
Kilonuzu kontrol altında tutun.
Obezite, ek kronik hastalıklar ve sağlıksız bir yaşamla ilişkili olarak bağışıklık sistemine dolaylı olarak olumsuz etki eder. Yüksek kilolar gibi düşük kiloların da vücuda bazı olumsuz etkileri bulunur. Bağışıklık sistemine etkisi incelendiğinde normalden daha düşük kilolu insanların da risk altında olduğu gözlenmiştir.
Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterin.
Beslenme düzeninize sebze ve meyveleri eklemek bağışıklık sisteminizi doğal yollardan desteklemeniz için elzemdir. C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamininin enfeksiyonlarla savaşmanın anahtarı olan beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı düşünülmektedir. Lif ve diğer birçok antioksidanla dolu sebze ve meyveler, sindirim sisteminizi ve bağırsak florasını düzenleyerek, vücudumuzdaki yararlı bakterilerin bağışıklık sistemine karşı savaşmasında yardımcı olur.
Sarımsak, brokoli, zencefil, kivi, yaban mersini, yeşil çay ve kırmızı biber, bağışıklık sistemini destekleyen vitamin ve minerallerle doludur. A, C ve E vitaminlerinin yanı sıra yeterli vitamin veya mineral alamadığınızı düşünüyorsanız takviye edici gıdalardan yararlanabilirsiniz.
Düzenli egzersiz ya da yürüyüşlere çıkın.
Çoğumuz şehir hayatında minimum hareketle günü bitirmekteyiz. Günlük rutininize düzenli egzersiz veya yürüyüşler eklemek bağışıklık sisteminizi olumlu yönde destekleyecektir.
Balık yağı veya omega 3 tüketin.
Balık yağları omega 3 açısından oldukça zengindir. Eksikliğinde bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebilen omega yağı asitleri balık yağları veya takviye edici gıdalardan temin edilebilir.
Sağlıklı bir uyku rutini edinin.
Az uyumak veya düzensiz uyku rutininin bağışıklık sistemini zayıflattığından bahsetmiştik. Uyku rutininizi düzenleyerek bağışıklık sisteminizi de düzene sokabilirsiniz. Her gün aynı saatlerde uyumak, düşük kafein tüketimi, akşam yemeğini çok kaçırmamak ve egzersiz yapmak uykunuzu düzene sokmak için yapabileceğiniz şeylerdir. Bunların yanında meditasyon veya nefes egzersizleri de uykunuzu düzene sokmanız için faydalı olabilir.
Daha fazla bilgi için; https://www.farmakozmetika.com.tr