Ayağınızda bu uyuşma veya karıncalanma hissini daha önce muhtemelen sizde yaşamışsınızdır. Peki neden ayaklarımız uyuşur? Hadi öğrenelim.
İşte ayaklarımızda hissettiğimiz uyuşma ve karıncalanmanın nedeni
Bu olay genellikle uzun süre rahatsız bir konumda oturduğumuzda ortaya çıkar. Aynısı geceleyin de başınıza gelebilir. Yatakta ters bir biçimde uyumuşsanız, birden uyanırsınız ve kolunuzun uyuştuğunu hissedersiniz. Vücudumuzun her yanına ulaşan bir sinir ağı vardır. Bu sinir lifleri üzerinden gerçekleşen sinyal iletimini elektrokimyasal tepkimelerin çağlayışı olarak gözümüzde canlandırabiliriz. Kol ve bacaklarımızdaki izlenimlerde işte bu sayede ortaya çıkar.
Şimdi örneğin bacak bacak üstüne attığımızda oluşan baskı yüzünden sinyallerin beyne iletiminde bir kesinti yaşanır. Hatta bazen kan dolaşımı da sekteye uğrar. Uzun vadede bu durum tehlikeli olabilir. Ama vücut kendini savunur ve rahatsız olmamızı sağlayarak bizden konumumuzu değiştirmemizi ister. Bunu yaptığımız an kan dolaşımı normale döner ve sinirlerden iletilen sinyallerde tekrar beyne ulaşır. Ama sinirlerin kendine gelmesi ve sinyalleri beyne eskisi gibi iletmeye başlaması vakit alır. İşte uyuşma ve karıncalanma olarak hissettiğimiz şey aslında: o toparlanma esnasında beynimizce algılanan bir tür sinyal hışırtısıdır.
Duyulardan veya hareketten sorumlu sinir lifleri farklı kalınlıkta olduklarından aynı anda uyanmazlar. Ayağımızı kımıldata bildiğimiz halde hala bir uyuşma hissediyor olmamızın nedeni de budur. Ayakta hissettiğimiz karıncalanma aslında beynimizin içinde gerçekleşmektedir.
Makale için teşekkür ederim.