Diş ve diş eti hastalıkları ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasındadır. Ancak hayatı doğrudan tehdit etmediğiiçin dişlere gereken önem verilmemektedir. Ağız sindirim kanalının girişidir. Ağızdaki olumsuzluklar diş sağlığının bozulmasına, sindirimin olumsuz etkilenmesine yol açar. Ağza alınan yiyecekler çiğnenip tükürükle karıştırılarak yutulmaya ve sindirime hazır hâle getirilir. Dişlerin besinleri parçalama, öğütme görevlerinin yanı sıra konuşma ve görünümde önemli etkileri vardır. Örneğin dişleri eksilmiş kişilerin bazı sesleri çıkarabilmeleri zorlaşır, çiğnemede ve ısırmada zorluk olur. Dişlerin gelişim süreci içerisinde ilk çıkan süt dişleri, daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Ağız sağlığı için gerek süt dişlerin gerekse kalıcı dişlerin bakımına özen gösterilmelidir. Düzenli aralıklarla diş hekimine gidilmelidir.
Dişlerin Görevleri
- Besinleri koparmaya parçalanmaya ve besinlerin ufalanmasına yardım eder.
- Kendini çevreleyen destek dokuları korur ve gelişmelerini sağlar.
- Konuşmayı ve seslerin doğru bir şekilde çıkmasını sağlar.
- Estetik olarak yüze bir bütünlük verir.
Dişe Neler Zarar Verir?
- Çok soğuk ve çok sıcak besinler yiyip içmek
- Kürdan gibi sert cisimlerle diş etlerine zarar vermek
- Fındık, ceviz gibi sert kabuklu cisimleri dişlerle kırmak
- Parmak emmek, tırnak yemek
- Dudak ve yanak ısırmak
- Uzun süre emzik, biberon kullanmak
- Şekerli yiyecek ve gazlı içecekleri çok fazla tüketmek
- Günlük ağız bakımını yapmamak
Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?
Dişlere Yapışmış Yiyecek Artıkları + Mikroplar + Süre = ÇÜRÜK
Diş çürüklerinin erken dönemde tanınması dişlerin kaybedilmesini engelleyebilir veya en azından geciktirebilir. Bu hem sağlık açısından hemde sosyal ve ekonomik açıdan önemli katkılar sağlar. Hiçbir yapay diş doğal dişin yerini tutamaz. Kalıcı dişlerin erken dökülmesi beslenme sorunlarına neden olabilir. Doğal dişlerin uzun süre dayanmasında ağız ve diş bakımının önemi çok büyüktür. Ağız ve diş sağlığını bozan rahatsızlıklara; ağız kuruluğu, ağız kokusu, ağızdaki yaralar (uçuklar ve aftlar) örnek verilebilir.
Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?
Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?
Ülkemizde neyazık ki ağız ve diş sağlığına yeteri kadar önem verilmemektedir. Bu nedenle sadece ileri yaş gruplarında değil genç bireylerde de diş kayıpları günden güne artmaktadır. Ağız ve diş sağlığını uzun yıllar korumak için iyi bir fırçalama alışkanlığı edinilmelidir. Dişleri korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır.
Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir. En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ulaşabilme açısından fırça başının fazla büyük olmaması tercih edilmelidir. Uygun fırçaseçildikten sonra dişler günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmalıdır Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temelhareket aynıdır. Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilip küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanmalıdır. Eğer dişlerinarası sıkı ise “diş ipi”, geniş ise “arayüz fırçası” kullanılmalıdır.
Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Fırçanın üzerine konulan macunun miktarının mercimek tanesi büyüklüğünde olması yeterlidir. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Çünkü aşırı kullanımları diş sağlığı açısından zararlıdır.
Diş İpi Nasıl Kullanılır?
Yiyecek artıkları diş çürüklerine neden olabilir. Diş ipi,diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaştırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Diş ipi iki elin baş parmak ve işaret parmakları yardımıyla dişler arasına yerleştirilir. Dişler üzerinde aşağı ve yukarı kaydırılır.
Faydalı bilgiler için teşekkürler.