Seralar, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapılardır. Bitkilerin fotosentez hızını artırmak, tarımsal ürün miktarını da etkiler. Bu yüzden seracılıkta tarımsal ürünü artırmak için CO₂ miktarını artırma (CO₂ gübrelemesi) ve yapay ışıklandırma yapma gibi yöntemler uygulanır.
Gece boyunca serada biriken karbondioksit gazı, gündüz fotosentezin başlamasıyla azalmaya başlar. Serada karbondioksidin azalması fotosentez hızını azaltır. Bu da bitkilerin gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bitkilerin ihtiyaç duydukları karbondioksit gazını seraya yapay yollardan vermek gerekir. Budurumda karbondioksit miktarını zenginleştirmek için karbondioksit gübrelemesi yapılır. Karbondioksit gübrelemesi bitki verimini artırdığı gibi sebzelerin ve meyvelerin kalitesini artırır ve olgunlaşmayı hızlandırır. Bitkiler karbondioksit gübrelemesine karşı farklı tepkiler gösterebilmektedir. Genç bitkilerin karbondioksit gübrelemesine gelişmiş bitkilerden daha çok ihtiyaç duyduğu da bilinmektedir.
Serada karbondioksit gübrelemesi için uygulanan yöntemler
Sıvı karbondioksit
Sıcak havalarda kullanılması uygundur. Maliyeti yüksek olmasına rağmen zararlı madde içermemesi nedeniyle avantajlıdır.
Katı karbondioksit
Katı bloklar hâlindedir. Çekiçle parçalanarak seranın çeşitli yerlerine kaplar içerisinde konur. Sıvı karbondiokside göre daha ucuzdur. Ancak çıkan gazın miktarı denetlenemediği için ve işçilik giderlerinin çok olması nedeniyle pek kullanışlı değildir.
Propan
Petrolden elde edilen propanın yakılması ile karbondioksit gazı elde edilir. Kışın kullanılması uygundur. Yanması ile seranın da ısıtılması sağlanır. Ancak yanmamış gaz, sera içine dağılırsa bitkilere zararı olabilir.
Gaz yağı
Gaz yağının yakılmasıyla karbondioksit gazı elde edilir. Kullanılan gaz yağının kükürt oranının düşük olmasına dikkat edilmeli ve gaz yağından çıkan gaz sera içine düzgün dağıtılmalıdır.
Kışın ışık seviyesinin düşük olduğu dönemlerde ve bulutlu hava koşullarında ise yapay ışıklandırma işlemi uygulanabilir. Yapay ışıklandırmanın amacı fotosentezi artırarak verimi yükseltmektir. Bitkiler gelişme dönemi boyunca ışık seviyesinden etkilenir. Sera içi ışık seviyesinde gün uzunluğunun, Güneş ışığının gelme açısının, atmosferin bulutlu olmasının, bitki yoğunluğunun, sera yapısının ve örtü malzemesinin ışıklanma için etkisi söz konusudur. Yapay ışıklandırmada kullanılan lambalar, evlerde normal aydınlatmada kullanılan lambalardan geliştirilmiştir. Başlangıçta ev lambaları kullanılmış, sonra bitkiler için özel floral lambalara geçilmiştir.