Ölçü Birimleri ve Ardındaki Bilim Adamları

3
2151
görüntülenme
Hangi ölçü birimi, adını hangi bilim adamından almıştır?
Hangi ölçü birimi, adını hangi bilim adamından almıştır?

Bir bilim adamının alabileceği en büyük onurlardan biri, bir ölçü biriminine adının verilmesidir. Bu yazıda ölçü birimlerinini adını hangi bilim adamından aldığını öğreneceğiz.

Daniel Gabriel Fahrenheit
(1686-1736)
Hollandalı fizikçi, alkol ve cıva termometrelerinin yanı sıra şu anda adını taşıyan sıcaklık derecesini keşfetti.

Anders Celsius
(1701-1744)
İsveçli gökbilimci, adını taşıyan (santigrad olarak da adlandırılır) sıcaklık ölçeğini icat etti. Şu anda dünya çapında kullanılan sistemde su 0 derecede donar ve 100’de kaynar.

William Thomson, Lord Kelvin
(1824-1907)
İngiliz fizik ve matematikçi, termodinamiğin oluşturulmasına yardımcı oldu ve üçüncü sıcaklık ölçeğini keşfetti.

James Prescott Joule
(1818-1889)
İngiliz fizikçi, enerjiyi ölçen birim (mesafeden etkilenen bir kuvvet), her türlü enerjinin eşdeğer olduğunu keşfetti. Kelvin ile birlikte termodinamiği geliştirdi.

Alessandro Volta
(1745-1827)
Elektrik potansiyelindeki farklılıkları ölçen günümüz voltlarının arkasındaki isim, İtalyan fizikçi Volta; dilini elektron tespiti için kullandı ve ilk elektrik pilini keşfetti.

André-Marie Ampère
(1775-1836)
Diğer büyük elektrik birimi, akım ölçen amper, ismini bu Fransız fizikçiden alır. Elektromanyetizma biliminin ana kurucularından biridir.

Max Planck
(1858-1947)
Alman teorik fizikçi, kuantum teorisini icat etmiştir. Bir proton çapının küçük bir fraksiyonu olan Planck uzunluğu (1.616 x 10-35 metre), teorik olarak mümkün olan en küçük ölçülebilir uzunluktır.

Alexander Graham Bell
(1847-1922)
Telefonu icat eden Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışıyordu. Bunu başaramadı ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladı. Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Alexander Graham BELL onuruna “Bell” denilmesi önerilmiştir. İşte desibel ölçüsü adını buradan almıştır.

  Nasır-ı Hüsrev: Coğrafya ve Felsefe Üzerine Araştırmaları

Charles F. Richter
(1900-1985)
Amerikan sismolog ve fizikçi, ismini taşıyan deprem ölçeğini keşfetti. Başlangıçta astronomi ve kimya ile ilgilenen Richter, sismolojiye yoğunlaşmıştır.

Tetsuya “Ted” Fujita
(1920-1998)
En korkunç kasırga EF5 olarak sınıflandırılmaktadır. Peki F nereden gelir? Fujita Ölçeği (F-Scale), ayrıca Fujita-Pearson Ölçeği olarak bilinen, bir ölçek tornado bir yoğunluk rating atama için kullanılır. Japon fırtına araştırmacısı Ted Fujita tarafından icat edilmiştir.

Wilbur Scoville
(1865-1942)
Scoville, biberlerin acılık birimidir. Scoville ölçüm sistemi, 1912 yılında Wilbur Scoville isimli farmakolog tarafından geliştirilmiştir.

3 YORUMLAR

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here