Kanser Olmayan Canlılar ve TP53 Geni

0
1272
görüntülenme
Kanser Olmayan Canlılar ve TP53 Geni
Kanser Olmayan Canlılar ve TP53 Geni

Kanserin tedavi yolları araştırılırken düşük oranda kansere yakalanan ya da hiç kanser olmayan hayvanları, incelemenin daha yararlı olacağı düşünülmüş. Filler ve tüysüz köstebek faresi üzerinde yapılan çalışmanın altında da bu düşünce var. Kanserin asıl nedeni bir grup hücrede meydana gelen mutasyonlar. Fillerde kanserin çok nadir görülmesinin sırrı TP53 geninde gizli. Fillerde insanda bulunan hücre sayısının 100 katı kadar hücre bulunuyor. Yirmi filden birinde kanser görülürken, beş insandan birinde kanser görülüyor.

ABD’li araştırmacılar, bu konuyu araştırmaları sonucunda hasarlı DNA’yı tamir etme yeteneği olan TP53 isimli genin, fillerde insandan 20 kat daha fazla olduğunu tespit etti. Tüysüz köstebek faresi ise hiç kanser olmuyor. Son günlerde yapılan çalışmaya göre, tüysüz köstebek fareleri doğal bir mekanizma kullanarak zararlı mutasyonla mücadele ediyor ve kansere göz açtırmıyor. Bu mekanizmada hiyalüronik asit isimli bir polimer rol oynuyor. Araştırmacılar, bu polimerin tüysüz köstebek faresinden uzaklaştırıldığında kanserin normal seyrinde yayıldığını gördü. Tüysüz köstebek faresinde insandakinden 5 kat daha fazla hiyalüronik asit polimeri bulunduğu için fareler kansere yakalanmıyor.

Biyolojik bir sıçrama olarak kabul edilen bu bulguların, kanser tedavisi geliştirme çalışmalarında hayati önemi olacağı düşünülüyor.

  Dejavu Nedir?
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here