Hicri Takvimin Başlangıç Noktasını Belirleyen Olay Nedir?

0
1629
görüntülenme

Her takvim türünde olduğu gibi hicri takvimde de takvimin başlamasını sağlayan bir olay bulunmaktadır. Hicri takvim günümüzde sıklıkla kullanılan bir takvim olmadığından dolayı hicri takvimin başlangıç noktasını belirleyen olay birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Hicri takvim İslam dünyasına has bir takvim türü olduğundan dolayı bu takvimin ne zaman ve hangi olay sonrasında ortaya çıktığından bahsetmek istiyoruz.

Medine bölgesinde bir İslam devletinin oluşturulmasıyla Hz. Ömer zamanına kadar geçen zaman dilimi içerisinde yaşam sürmüş olan kişiler birtakım mühim vakaları kaydederek bu tarz şeyleri takvim başlangıcı olarak kullanmayı tercih etmişlerdir. Mesela Ficar Savaşı yahut Veda Haccı bunların bir kısmıdır.

Hz. Ömer devrinde meydana getirilen fetihler ile İslam devletinin hudutları geniş hale gelmiş bu başarının peşinden birkaç resmi belgede takvim probleminin ortaya çıkması nedeniyle yeni bir takvim gereksinimi oluşmuştur. Bu şekilde Hicret, Hicri takvimin başlangıç vakası olarak belirlenmiştir. Hicri takvim denildiği zaman Mekke’den Medine’ye hicret ele alınmaktadır.

Peygamberimiz önderliğinde gerçekleştirilen Hicret, hicri takvim olarak bildiğiniz takvimin başlangıç tarihi olarak kabul edilmiştir. Hicret İslam dinine inanan kişiler için bir dönüm noktası olarak kabul edildiğinden dolayı özellikle bu tarihin seçildiğini düşünüyoruz. Her millette olduğu gibi İslam dinine mensup olanların da kendileri için muazzam olan dini bir olayı gündelik yaşamda sıklıkla kullandıkları takvim ile özleştirmeleri gayet doğaldır.

  Sizi Geleceğe Hazırlayan Eğitimler: Uzman Kariyer Eğitim Kurumları
Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here