Hamilelik, özellikle bebek sahibi olmak için sabırsızlanan anneler için en güzel zamanlardan biridir. Ancak bebeğinin sağlıklı doğmasını isteyen bir çok anne adayı, hamile olduğunu öğrendiği andan itibaren telaşlanmaya başlar. Özellikle günümüzde kromozom problemleri için önceden yapılan testler, anne adaylarının yüreğine su serpmeye başladı. Bunlardan biri de “ense kalınlığı testi” ve her anneye yapılıyor.
İlk 3 aylık dönem testi ya da diğer bir deyişle, ilk trimester testi olarak adlandırılan ense kalınlığı testi, hamileliğin 11. ve 14. haftası arasında yapılır. Down Sendromu ve Trizomi 18 gibi kromozom problemlerinin erkenden saptanmasına yardım edebilir ancak test sonucu, direk tanı koymaya yetmez. Sadece riskin yüksek olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Ense kalınlığı testinin sonucu, diğer tanı testlerinin yapılması gerektiğini işaret eder. Ayrıca ense kalınlığı testinden alınacak negatif bir yanıt, bebeğin kesinlikle kromozom problemiyle doğacağı anlamına gelmez.
Ense kalınlığı testi, gebeliğin 11. ve 14. haftası arasında, bebeğin ensesinde bulunan sıvı kısmının ölçülmesi ile gerçekleştirilir. Ayrıca anneden alınan kandaki beta-hCG ve PAPP-A değerleri de bir değerlendirme ölçütüdür. Ölçüm ultrason muayenesi ile yapılır ve hamilelik ilerledikçe bebeğin ense kalınlığı da artar. Ölçme işlemi çok dikkatle yapılmalıdır ve milimetrik şaşma bile büyük önem taşır. Prof. Dr. Bülent Tıraş’ın ilgili yazısına da bakabilirsiniz.
Bazı araştırmalara göre ense kalınlığı testi ile Down Sendromu gibi kromozom problemleri arasında % 40 ila % 70 kadar ilişki bulunmaktadır. Ayrıca sadece kromozomal bozukluklarla ilgili değildir ve genetik problemleri veya kalp sorunlarını da işaret edebilir. Devamında yapılacak tanı testleri ile, teşhis koymak kolaylaşacaktır. Ayrıca şuradan ileri okuma yapabilirsiniz.
Ense kalınlığının yüksek olma sebebi aşağıdakiler olabilir:
- Down Sendromu (Trizomi 21)
- Trizomi 13
- Trizomi 18
- Turner Sendromu
- Bebekte kalp problemleri
- Akciğer anormallikleri
- Böbrek sorunları
- Karın duvarında problemler
- Artrogripozis
- Noonan Sendromu
- Smith-Lemli-Opitz Sendromu (SLOS)
- Stickler Sendromu
- Jarco-Levine Sendromu
- Bazı iskelet anomalileri ile seyreden genetik bozukluklar
Ense kalınlığı testi, tek başına bir şey ifade etmez ve mutlaka devamında farklı araştırmaların da yapılması gerekir. Fetal ense kalınlığı ve Trizomi (Trizomi 13, 18 veya 21) arasındaki risk ilişki aşağıdaki şekildedir:
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 3 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 6’dır.
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 4 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 31’dir.
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 5 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 49’dur.
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 6 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 48’dir.
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 7 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 71’dir.
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 8 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 54’tür.
- 11. ve 14. hafta arasında, ense kalınlığı 9 milimetre ise, Trizomi görülme riski % 50’dir.
Aktarmış oldugunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.