Yılanlar zehirli ve zehirsiz olmak üzere ikiye ayrılırken, zehirli yılanların zehir üretmelerinin asıl sebebi kendilerini koruma içgüdüsü ve avı etkisiz hale getirme isteğidir. Bu zehri üreten bezler, yılanın başının her iki tarafında bulunur ve kaslı bir kılıfla korunmaktadır. Zehrin büyük bir kısmını proteinler oluştururken, önemli enzimlerin kısıtlanmasıyla ava daha fazla hasara verilebilir. Avustralya, kıyı bölgesinde olduğu için dünyanın en zehirli yılanlarının birçoğuna ev sahipliği yapmaktadır.
10Kaplan Yılanı
Adını, kaplana olan benzerliğinden almaktadır. Avustralya’nın en zehirli yılanlarından biri olan kaplan yılanı, bataklık ve sulak bölgelerde yaşamaktadır. genellikle küçük memeliler ve kuşlarla beslenen bu yılanın zehri bölgesel uyuşukluk, nefes darlığı ve felce yol açarken, panzehir alınmazsa %40 kadar bir ölüm oranı vardır.
9Kara Kaplan Yılanı
Kara kaplan yılanı Avustralya’nın yerli yılanlarından biridir ve yine derisinin kaplana olan benzerliğinden dolayı bu adı almıştır. Sulak bölgelerde yaşayan bu yılan, 10 metreye kadar uzayabilir ve yumurtalarını vücut içerisinde geliştirir. Zehri, solunum güçlüğü, uyuşma, karıncalanma, terleme ve felç gibi olayları beraberinde getirirken herhangi bir tehditle karşılaşması durumunda başını saldırmaya hazır tutar.
8Siyah Bantlı Deniz Krait
Siyah bantlı deniz krait, Pasifik Okyanusu’nun batı ılık sularında yaşar ve yaşam alanı Brunei’nin doğu kıyısı, Malay Yarımadası, Endonezya’yı içerir. Yılan her altı saatte bir havaya çıkar ve mercan resiflerini tercih eder. Zehri, deri altı enjeksiyon LD 50 testine tabi tutulduğunda 0.111 mg/kg toksisiteye sahiptir. Kara bantlı deniz kraiti balıklarla beslenir ve tehdit edilmedikçe insanlara nadiren saldırır.
7Tayvan Krait
Krait’in habitat aralığı Burma, Çin Anakarası, Laos, Tayvan ve Vietnam’ı içerir. LD 50’nin 0.108 mg/kg ölçüsü onu dünyanın yedinci en zehirli yılan türü yapar. Çoğunlukla bataklık bölgelerde, ormanlık alanlarda, tarlalarda ve çalılıklarda görülür. Balıklar, yılanlar, kurbağalar, kertenkeleler, kemirgenler ve yılan balıkları ile beslenir. Yılanın zehri, solunumun kesilmesi, hayal görme, diplopi, genel ağrı, ses kaybı ve göğüs bölgesinde rahatsızlık gibi semptomlara neden olur. Ölüm riski, ısırığın şiddetine bağlıdır.
6Kıyı Taypan
Kıyı taypanı, ülkenin doğu ve kuzey kıyı bölgelerinde yaşayan Avustralya’nın yerli bir yılan türüdür. 0.099 mg/kg’lık bir fare LD 50’si ile dünyanın en zehirli kara yılanları arasındadır. Tamamen olgun bir kıyı taypanı tipik olarak 1.5 ila 2 metre arasındadır ve bu da onu Avustralya’nın en uzun zehirli yılanı yapar. Zehri özellikle sıçan ve fare gibi memelileri avlamada etkilidir. Zehir ölümcüldür ve sinir sistemini etkiler. Tedavi edilmeyen bir kurban, ısırıldıktan sonraki 2,5 saat içinde ölecektir.
5Peron’un Deniz Yılanı
Peron’un deniz yılanının yaşam alanları arasında Tayvan Boğazı, Siam Körfezi, Mercan Denizi adaları ve diğer bölgeler bulunur. Zehri, subkutan enjeksiyon LD 50 testine tabi tutulduğunda 0,079 mg/kg değerini yansıtır. Peron’un deniz yılanı, kafasındaki dikenlerle diğer deniz yılanlarından ayrılır. Yumurtlamak yerine yavrularını doğurur ve küçük balıklarla beslenir.
4Sarı Karınlı Deniz Yılanı
Sarı karınlı deniz yılanı, dünyanın tropikal okyanus sularında (Atlantik Okyanusu hariç)yaşamaktadır. Siyah sırt ve sarı alt karın ile karakterizedir. Yılan zehirinin murin LD 50’si 0.067 mg/kg’dır. Yılanın ölümcül zehri vardır ve iskelet kasını etkiler. Zehir, panzehir ile etkisiz hale getirilebilir. Sarı karınlı deniz yılanı, deniz yaşam alanlarına tam olarak adapte olmuş ve balık türlerini bir bütün olarak yutarak beslenmektedir.
3Doğu Kahverengi Yılan
Doğu kahverengi yılanı, Avustralya, Endonezya ve Papua Yeni Gine’ye özgü bir türdür. Farklı kahverengi tonları ile karakterizedir ve ortalama uzunluğu 1 ila 2 metre arasında değişir. Yiyeceği genellikle kemirgenlerden oluşurken, yaşam alanı otlakları, ormanları, savana ormanlık alanlarını ve çalılıkları içerir. Yılanın zehri, deri altı enjeksiyon LD 50 testine göre 0,053 mg/kg değerine sahiptir. İnsanlarda yılanın zehrinin böbrek yetmezliği, baş dönmesi, kasılmalar ve ishal gibi etkileri vardır.
2Resif Sığ Deniz Yılanı
Resif sığ deniz yılanı, Mercan, Timor ve Arafura Denizlerinin kıyılarında ve Avustralya, Papua Yeni Gine ve Yeni Kaledonya’da Hint Okyanusu’nda yaşar. Yılan zehiri, deri altı enjeksiyon LD 50 testine tabi tutulduğunda 0.044 mg/kg’lık bir toksisite seviyesine sahiptir. Avı müren balığı ve deniz tabanında yaşayan diğer balıklardır. Resif sığ deniz yılanı, dünyanın en zehirli ikinci deniz yılanıdır.
1İçbölge Taypanı
İç taypan, orta doğu Avustralya’nın yarı kurak bölgelerinde yaşar. Maksimum 2.5 metre uzunluğunda ortalama 1,80 metre uzunluğa ulaşır. İç taypan zehiri , 0.025 mg / kg fare LD 50 değeri ile en toksik olarak ölçülür. İç taipanın avını felç etmek için küçük bir zehir dozuna ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Zehrinin en az 100 yetişkin erkeği öldürecek kadar toksik olduğu tahmin edilmektedir. Memelileri avlar, ancak münzevi ve utangaçtır ve bu nedenle ısırıklar, insanlar tarafından nadiren rapor edilir. Bir kişi ısırıldıktan sonra lokalize ağrı ve ardından kusma, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, kasılmalar ve karın ağrısı gibi genel duygular yaşayacaktır. Tedavi edilmezse, kurban organ yetmezliğine yenik düşer.