Şelaleler nesiller boyunca insanların dikkatini çekmiştir. Bu jeolojik oluşumlar popüler turistik yerlerdir ve bazı durumlarda hidroelektrik üretmeye yararlar. Şelaleler, yükseklik, genişlik ve akış hızı gibi çeşitli şekillerde ölçülebilir. Biz bu yazıda şelaleleri akış hızına göre sıralayacağız.
7Victoria Şelalesi (Zimbabve ve Zambiya)
Zambiya ve Zimbabwe arasındaki sınırda bulunan Victoria Şelalesi, dünyadaki en yüksek 7. akış oranına sahip şelaledir. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 1088 m³’tür. Bu şelalenin kaynağı Zambezi Nehri’dir. Victoria Şelalesi, moonbow* olayının görülebildiği tek şelaledir.
6Iguazú Şelalesi (Arjantin ve Brezilya)
Iguazú Şelalesi, dünyadaki en yüksek 6. akış oranına sahip şelaledir. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 1746 m³’tür. Iguazú Şelalesi Arjantin ve Brezilya arasındaki sınırda yer almaktadır. Bu şelalenin kaynağı Iguazú Nehri’dir.
5Niagara Şelalesi (Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri)
Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki sınırda bulunan Niagara Şelalesi, dünyadaki en yüksek 5. akış oranına sahip şelaledir. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 2407 m³’tür. Bu şelalenin kaynağı Erie Gölü’nü Ontario Gölü’ne bağlayan Niagara Nehri’dir.
4Celilo Şelalesi (Amerika Birleşik Devletleri)
ABD Oregon eyaleti ve Washington arasındaki sınırı oluşturan Columbia Nehri üzerinde bulunan Celilo Şelalesi, dünyadaki en yüksek 4. akış oranına sahip şelaledir. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 5415 m³’tür. Bu şelalenin kaynağı Columbia Nehri’dir.
3Khone Phapheng Şelalesi (Laos)
Champasak Laos bölgesinde bulunan Khone Phapheng Şelalesi, dünyadaki en yüksek 3. akış oranına sahip şelaledir. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 11.610 m³’tür. Bu şelalenin kaynağı Mekong Nehri’dir.
2Guaíra Şelalesi (Paraguay ve Brezilya)
Brezilya ve Paraguay arasında bulunan Guaíra Şelalesi, dünyadaki en yüksek 2. akış oranına sahip şelaledir. Ancak günümüzde tamamen suya batmış durumdadur. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 13.300 m³’tür. Bu şelalenin kaynağı Paraná Nehri’dir.
1Boyoma Şelalesi (Kongo Demokratik Cumhuriyeti)
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bulunan Boyoma Şelalesi, dünyadaki en yüksek 1. akış oranına sahip şelaledir. Ortalama olarak, bu şelalenin akış hızı saniyede 17.000 m³’tür. Bu şelalenin kaynağı Lualaba Nehri’dir.
* Moonbow: Ayışığının yardımıyla oluşan gökkuşağına verilen isimdir.
Teşekkürler güzel paylaşım olmuş.
Aktarmış oldugunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
Faydalı bir yazı olmuş tebrikler.