Dünyadaki En İlginç 10 Kertenkele Türü

0
2253
görüntülenme

1Tokay Kertenkelesi

Tokay kertenkelesi, Gekko cinsine ait gece sürüngenidir. Çoğunlukla Asya kıtasında ve Pasifik’teki bazı adalarda bulunur. Diğer gekko türlerine göre sağlam bir gövdeye, daha büyük kafaya, güçlü uzuvlara ve çenelere sahiptir. Tokay, boyutları 30 ila 35 santimetre arasında değişen büyük bir kertenkeledir. Ortamın rengiyle harmanlanacak şekilde kamufle olsa da genellikle gri ve kırmızı beneklidirler. Gövdesi silindirik olup düzgün bir dokuya sahiptir. Tokaylar cinsel olarak dimorfiktir, erkekler kadınlardan daha parlaktır. Böcekler ve diğer küçük omurgalılarla beslenirler. Güçlü çeneler böceklerin dış iskeletini ezmelerini sağlar.

2Deniz İguanası

Deniz İguanaları, yalnızca Ekvador’un Galapagos Adaları’nda bulunan ve her adada farklı boyut ve şekillerde bulunan kertenkelelerdir. Yakın geçmişte kertenkeleler ve yumurtaları ile beslenen yırtıcı hayvanların çokluğu nedeniyle nüfusları tehdit altındaydı. Deniz iguanaları sert görünümlerinin aksine naziktir. Renkleri çoğunlukla siyahtır. Yüzmelerine yardımcı olan uzun, düzleştirilmiş bir kuyrukları vardır. Pençeleri, kuvvetli akıntı durumunda kayalara tutunmalarını sağlaması için düz ve keskindir. Tuzu burun deliklerinden dışarı atmak için sık sık hapşırırlar. Hapşırmanın yanı sıra fazla tuzu salgılayan özel bezleri vardır.

3Armadillo Kertenkelesi

Armadillo kertenkeleler, çöl ve yarı çöl bölgelerinde yaşar. Çoğunlukla Güney Afrika’nın batı kıyılarında bulunurlar. Kertenkeleler, nesli tükenmeden önce ilk olarak evcil hayvan ticaretinde kullanılmıştı. Açık kahverengi veya koyu kahverengidirler, alt karınları çizgili sarı ve siyahımsıdır. Armadillo kertenkeleler günlük sürüngenlerdir. Küçük omurgasızlar, bitkiler ve diğer küçük kertenkele ve kemirgen türleri ile beslenirler. Armadillo kertenkele, tehlike algıladığında kuyruğunu ağzına sokarak yuvarlanmasını sağlayan küresel bir şekil oluşturur. Bu şekilde, arkadaki sivri uçları açığa çıkar ve bu da onu avcılardan korur.

4Kaya Agamaları

Kaya Agamaları, Sahra Altı ülkelerinin çoğunda bulunur. Normalde 13-30 cm uzunluğundadırlar ve erkekler dişilerden 3 ila 5 cm daha uzundur. Kertenkeleler normalde bir erkeğin lider olduğu küçük bir grupta yaşarlar. Baştaki erkeğin dişilerle çiftleşmesine izin verilir, ancak diğer erkekler, baş erkeği ortadan kaldırmadıkça veya kendi gruplarını oluşturmadıkça gruptaki herhangi bir dişiyle çiftleşemez. Kaya agamaları böcekler, sürüngenler, küçük memeliler ve bitki örtüsüyle beslenir. Yağışlı mevsimde çiftleşirler. Çiftleşmeden önce erkek burnunu kullanarak küçük delikler kazar. Çiftleşmeden sonra dişiler deliklere uzanır. Kuluçka süresi 8 ila 10 hafta sürer.

  Dünyanın En Fazla Kişisel Gelişim Programı Düzenleyen Ülkeleri

5Komodo Ejderi

Komodo ejderi, bilinen en büyük kertenkele türüdür. Endonezya’nın Komodo, Rinca, Flores ve Gili Motang adalarında bulunur. Olgun Komodo ejderhaları ortalama 70 kg ağırlığındadır ve yaklaşık 3 metre uzunluğundadır. Kuşları, omurgasızları, küçük memelileri ve nadir durumlarda insanları içeren bir beslenme düzeni vardır. Isırığı zehirlidir. Enjekte ettiği protein zehri, avda bilinç kaybına, düşük tansiyona, kasların felç olmasına ve hipotermiye neden olabilir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiftleşirler, dişiler Ağustos ve Eylül ayları arasında yumurtalarını bırakırlar.

6Dikenli Molok

Dikenli Molok çoğunlukla Avustralya çöllerinde bulunur. 20 cm’ye kadar büyür ve ömrü 15 ile 16 yıl arasındadır. Rengi normalde çöl kahvesi veya ten rengidir. Soğuk havalarda normal renginin daha koyu bir tonunu oluşturmak için kamufle olur. Gövdesi savunma için sivri dikenlerle kaplıdır. Kertenkele, kafasına benzeyen yumuşak dokulara sahiptir. Dokular boynun üst kısmında yer alır. Dokunun amacı, dikenli ejderhanın tehlike algılaması durumunda gerçek kafasına yerleştirdiği savunmadır. Çölde daha uzun süre hayatta kalabilmek için, basitçe suda uzanır, bacaklar kılcallıkla su çeker, daha sonra su deri yoluyla ağza taşınır. Karıncalarla beslenir.

7Gila Canavarı

Gila canavarı, çoğunlukla Meksika ve ABD’de, çöllerde ve kayalık bölgelerde bulunur. Erkekler dişilerden daha büyük kafalara sahip olan, düzleştirilmiş, üçgen şekilli kafalara sahiptirler. Uzun, şişman ve silindirik gövdeye sahipler, dişiler daha geniş gövdeye sahiptir. Yiyecekleri; sürüngen yumurtaları, kuşlar ve kemirgenlerden oluşur. Avlanma becerileri, güçlü koku alma ve işitme duyularıyla güçlendirilmiştir. Avlarının titreşimlerini uzaktan duyabilir ve gömülü yumurtaların kokusunu alabilirler. Büyük gövde ve kuyruk, yağları ve suyu depolamak için kullanılır ve çöllerde hayatta kalmalarını sağlar.

8Parson’un Bukalemunu

Parson bukalemunu, ağırlık bakımından dünyadaki en büyük bukalemundur. Madagaskar’ın yağmur ormanlarında bulunur. Başı büyük ve üçgen şeklindedir ve bağımsız olarak hareket eden gözlere sahiptir. Dişiler, yumurtadan çıkması en fazla 2 yıl süren elli yumurta bırakı. Yumurtadan çıktıktan sonra genç Parson’ın bukalemunu hemen bağımsız hale gelir. Görünüşlerinden dolayı, anavatanlarından ABD’ye ithal edilmişlerdir. Ancak hassas yapıları nedeniyle çoğu nakliye sırasında ölmektedir. Sabit hayvanlardır, yalnızca yemek yerken, içerken veya çiftleşirken minimum hareket yapmaktadırlar.

  Dünyanın En İyi Sanat Koleksiyonlarına Sahip Ülkeleri

9Uçan Kertenkele

Uçan kertenkeleler Asya Kıtasında, özellikle Hindistan, Endonezya, Güney Tayland ve Singapur’da bulunmaktadır. Vücutlarının yanlarında kanatçıklar vardır ve ayakları perdelidir. Cırcır böcekleri, balmumu kurtları ve yemek kurtları ile beslenirler ve gece aktiftirler. Kafeste tutulmaları zordur. Kendilerini ağaç kabuğuyla kamufle ederek avcılardan saklanırlar. Uçan kertenkeleler ağaçların içinde yaşar ve özellikle tehlikeyi gördüklerinde daldan dala atlarlar.

10Gergedan İguana

Gergedan İguana, Karayipler’deki Hispaniola Adası’nda bulunan ve tükenme tehlikesi yaşayan bir kertenkele türüdür. Tıpkı bir gergedan gibi, burunlarında boynuz gibi bir uzantıları vardır. Çoğunlukla 60-136 cm boyunda ve 4 ila 9 kg arasındadır. Derisi grimsi, koyu yeşil ve kahverengi olabilir. Gergedan iguanaların büyük gövdeleri ve kafaları vardır. Kuyrukları dikey olarak basık ve güçlüdür. Kertenkeleler cinsel olarak dimorfiktir ve erkekler dişilerden daha büyüktür. Çiftleşmeden sonra dişiler 40 günlük bir süre içinde 2 ila 34 yumurta bırakırlar. Yumurtaları en büyük kertenkele yumurtaları arasında yer almaktadır.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here