Böbrek Taşı Nedir, Nasıl Oluşur, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0
786
görüntülenme
Böbrek Taşı Nedir, Nasıl Oluşur, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Böbrek Taşı Nedir, Nasıl Oluşur, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşları vücut içinde oluşur ve yazık ki taşları dışarı çıkarmak acı vericidir. Böbrek taşları sıkıca birleşmiş kristallerdir ve böbreklerde, üreterlerde, mesanede veya üretrada meydana gelir. İdrarın içeriğinde birçok iyon bulunur. bunlar:

  • Kalsiyum,
  • Sodyum,
  • Potasyum,
  • Oksalat,
  • Ürik asit
  • Fosfattır.

Eğer bu iyonların içeriği çok yükselirse veya idrar çok asidik veya bazik olursa, iyonlar kümeleşir ve kristalleşir. Sorun çözülmedikçe kristaller kademeli olarak haftalar, aylar ve hatta yıllarca büyüyerek böbrek taşı formuna gelir. Kalsiyum oksalat en yaygın oluşan kristal türüdür ve böbrek taşlarının %80’ini oluşturur. Daha az yaygın olarak böbrek taşları kalsiyum fosfat veya ürik asitten oluşur. Magnezyum, amonyum, fosfat veya strüvit minerallerinden oluşan taşlar bakteri enfeksiyonuna sebep olabilir. Daha nadir olarak genetik bozukluklar veya bazı ilaçlarda taşlara sebep olabilir.

Böbrek taşı hareket edene kadar tespit edilemeyebilir. Taş böbrekten üretere harekete geçtiğinde taşın keskin kenarları üriner yolun duvarlarını çizer. Dokuda bulunan sinir uçları şiddetli ağrı sinyallerini sinir sistemine yollar. Çizikler idrarda kan akışına yol açabilir. Bu duruma mide bulantısı, kusma, idrar yaparken yanma gibi semptomlar eşlik eder. Eğer taş idrar akışını tıkayacak kadar büyürse, enfeksiyon yapabilir veya geri kaçışa sebep olabilir. Böylece böbrek kendine zarar verir. Ancak çoğu böbrek taşı bu kadar ciddi duruma sebep olmaz, hatta girişimsel tedaviye gerek duyulmaz. 5 milimetre çapından daha küçük olanlar genellikle kendi kendine vücuttan atılır.

Böbrek Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Doktor sıklıkla bol miktarda su içmeyi önerir. Böylece taşın düşme hızını arttırır. Belki ağrı kesici de tavsiye edebilir. Eğer taş biraz daha büyükse alfa blokörler gibi ilaçlar üreterdeki kasları gevşetir ve taşın geçmesini kolaylaştırır. Bir diğer ilaç türü olan potasyum sitrat daha az asidik idrar oluşturacak şekilde taşları çözer. 10 milimetreye kadar olan taşlara orta boylu taşlar denir ve tedavi seçeneği olarak ses dalgaları ile parçalanır.

  Güvenli Besin Nedir?

Ekstrakorporal şok kullanan litotripsi yüksek yoğunluklu dalgalar kullanır ve ultrasonik enerjiyi direkt taşlara odaklar. Bu dalgalar taşın içinde titreşimler oluşturur. Küçük baloncuklar taşı zorlar. Bu kombine güçler taşı küçük parçalara böler. Böylece vücuttan daha kolay çıkarlar.

Eğer taş çok büyükse, taşı sesle parçalamak iyi bir yöntem değildir. Bazen girişimsel yöntemler gerekli olur. Sert bir boru olan stent, üretere yerleştirilir ve üreter genişletilir. Optik kablolar lazer dalgalarını iletir, böylece taş kırılır. Taşlar ayrıca cerrahi bir kesiyle, hastanın sırt veya kasığından alınır.

Böbrek Taşının Oluşmaması İçin Neler Yapılmalı?

Taşa eğilimi olan insanlar için doktorları onlara bol su önerir. Böylece kalsiyum oksalat ve diğer iyonlar suda çözünür. Ağrılı taşlar da oluşamaz. Patates cipsi, ıspanak, ravent otu ve pancar oksalat bakımından zengindir. Bu yüzden kısıtlanması gereken yiyeceklerdendir.  Kalsiyum, taşlarda sık bulunmasına rağmen, yiyecek ve içeceklerde bulunan kalsiyum oksalatla bağırsaklarda birleşir ve böbreklere ulaşmadan önce emilerek taş oluşmasını engeller.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here