Asya Kıtasında Kaç Ülke Vardır?

0
92838
görüntülenme
Asya Kıtasında Kaç Ülke Vardır?
Asya Kıtasında Kaç Ülke Vardır?

Asya, hem bölge hem de nüfus açısından dünyanın en büyük kıtasıdır. Bu kıta 17.212 milyon km2’lik bir alanı kapsamaktadır ve toplam nüfusu 4.1 milyar kişidir. Asya, 48 egemen devlet, 6 BM dışı devlet ve 6 bağımlı bölgeden oluşur. Asya kıtasında bulunan ülkeler şunlardır; Maldivler, Singapur, Bahreyn, Brunei, Filistin, Kıbrıs, Lübnan, Katar, Timor Leste, Kuveyt, İsrail, Ermenistan, Tayvan, Butan, Sri Lanka, Gürcistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan, Ürdün, Güney Kore, Kuzey Kore, Tacikistan, Nepal, Bangladeş, Kamboçya, Suriye, Kırgızistan, Laos, Filipinler, Umman, Malezya, Vietnam, Japonya, Irak, Özbekistan, Türkmenistan, Tayland, Yemen, Afganistan, Myanmar, Türkiye, Pakistan, Rusya, Çin, Endonezya, Moğolistan, İran, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Hindistan.

Asya Kıtasında Bulunan En Büyük ve En Küçük Ülkeler

Kapladığı alana göre dünyanın en büyük ülkeleri Asya kıtasında bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, kıtanın toplam alanının %38.63’üne eşdeğer 6.592 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplayan Asya’nın en büyük ülkesidir. Asya’nın en büyük ikinci ülkesi 3.705 milyon km2’lik alanı kaplayan Çin’dir. Hindistan ise 1.269 milyon kilometre kare alana sahip Asya’nın üçüncü en büyük ülkesidir. Asya’daki en küçük beş ülke ise Filistin, Brunei, Bahreyn, Singapur ve Maldivler’dir.

Asya Ülkelerinin Nüfusu

Asya’nın toplam nüfusunun 4.5 milyarın üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Asya’da büyükten küçüğe doğru sıralanmış en büyük beş ülke; Çin, Hindistan, Endonezya, Pakistan ve Bangladeş’tir. Asya, nüfusun yaklaşık 1.3 milyar kişi olduğu tahmin edilen Çin’in nüfusa dayalı en büyük ülkesidir ve bu nüfus Asya’nın toplam nüfusunun %31.35’ini temsil etmektedir. Timor-Leste, Butan, Maldivler, Brunei ve Makao, en düşük nüfusa sahip beş alt ülkeyi oluşturmaktadır.

Asya’daki sınırlar yüzlerce yıldır tartışma konusu olmuştur. Özellikle Avrupa-Asya sınırı tarihsel olarak defalarca revize edilmiştir. Asya-Avrupa sınırının modern tanımı, Rusya ve Türkiye gibi bazı yarı avrupa ve asyalı ​​ülkeleri içermektedir. Asya sınırları içinde sınıflandırılan tek ülke olan Kıbrıs, Avrupa Birliği‘nin resmi bir üyesidir. Afrika-Asya sınırı Kızıldeniz boyunca tasvir edilmiştir ve Süveyş Kanalı ile Mısır bölgesinin bir parçası olan Sina Yarımadası’nı içermektedir. Doğu Rusya’daki Bering Denizi ve Bering Boğazı, Asya’yı Kuzey Amerika’dan ayıran sınır olarak kullanılır. Malay Takımadaları ise Asya’yı Okyanusya’dan ayıran sınır olarak düşünülmektedir.

  Avrupa'daki Başlıca Nehirler

Asyada Konuşulan Diller

Dil ve kültür zenginliği bakımından Asya kıtası oldukça zengindir. Asya kıtasında Hami-Sami dilleri, Altay dilleri, Çin-Tibet dilleri, Hint Avrupa dil ailesi gibi tüm dil kökeninden diller konuşulmaktadır.

Bütün dillerin listesine Asya’da konuşulan diller yazısına bakarak bilgi alabilirsiniz. Dünyada olduğu gibi Asya’da da en çok konuşulan dil hepimizin Çince diye bildiği Mandarindir. Daha sonra İngilizce, Hintçe ve Arapça gibi diller gelmektedir.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here