Boru hatları, malları bir yerden başka yere taşımak için kullanılan bir ulaşım yoludur. Boru hattı nakliyesi öncelikle petrol ve doğal gaz taşımacılığı da dahil olmak üzere sıvıların ve gazların taşınması için kullanılır. Boru hattı ağının büyük bir çoğunluğu Birleşik Devletler, Rusya ve Kanada’da olmakla birlikte, tüm dünyada 2,1 milyondan fazla boru hattı olduğu tahmin edilmektedir. Bu üç ülke tek başına küresel boru hattı ağının yaklaşık% 75’ini oluşturmaktadır.
Boru Hattı Türleri
Boru hatları hizmet verdikleri amaca göre kategorize edilebilir. Nakliye boru hatları, toplama boru hatları ve dağıtım hatları olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Ulaşım boru hatları, yakıtların uzun mesafelere taşınmasında kullanılır ve büyük çaplı borular içerir. Dağıtım boru hatları, yakıtların tüketici tarafından taşınmasında kullanılır ve genellikle 70 cm çapında küçük boruların kullanılmasını içerir. Toplanma boru hatları ham petrollerin ve doğal gazların kuyulardan yakındaki işleme tesislerine taşınmasında kullanılır.
Boru Hatlarının Kullanımı
Boru hatları yüzlerce yıldır sıvı maddelerin taşınmasında, özellikle içme suyunun ve kanalizasyonun taşınmasında kullanılmaktadır. Suyun taşınmasında boru hatlarının kullanımı kirlilik ve buharlaşmaya yatkın olan kanalların ve kanalların kullanımına bir alternatif olarak geldi. 19. yüzyılda petrol keşfedildi ve kısa süre içinde sanayi devriminin ayrılmaz bir parçası oldu. Petrolü nakletmenin geleneksel biçimi vagonlar ve demiryolları vasıtasıyla yapıldı. Bununla birlikte, bu nakil biçimleri eşkıya saldırılarına açıktı. Boru hattı taşımacılığı en iyi alternatifi sundu ve petrol armatürlerinden rafinerilere kadar feribot yapmak ve rafine edilmiş bu yağı tüketicilere taşımak için binlerce mil boru hattı inşa edildi. Petrol taşımacılığında kullanılan boru hatları plastikten veya çelikten yapılmış ve yer altı gömülmüştür. Doğal gaz da boru hattı vasıtasıyla taşınır ve önce doğal gaz sıvılarını oluşturmak için hafifçe basınçlandırılır. Doğal Gaz Sıvılarının taşınmasında kullanılan borular karbon çeliğinden imal edilmiştir. Boru hatları hidrojen gazının taşınmasında da kullanılmaktadır.
Boru Hatları Nasıl Çalışır?
Boru hatları uzun mesafeleri kapsayabilir, bazı petrol boru hatları binlerce kilometre uzunluğundadır. Çelikten ve plastikten yapılmış boru hatları tipik olarak gömülüdür. Bu boru hatları kazı öncesi açmalara yerleştirilir ve daha sonra yüzeyde yapılan restorasyon çalışmaları ile gömülürler. İşlemler başlamadan önce, boru hattı su basıncı veya röntgen testi yoluyla sızdırmazlıklar açısından test edilmiştir. Taşınan sıvı, dağıtım hattı boyunca çok sayıda pompa istasyonuna yerleştirilen pompalar vasıtasıyla momentum ve basıncın dengelenmesi ile boru hattına pompalanır. Boru hatlarında periyodik olarak bakım yapılır.
Boru Hatlarının Avantajları
Boru hatları, en verimli sıvı nakil modunu sunar. Nakliye, geçişini etkileyen sıfır fiziksel engeller ile zamandan kazanmaktır. Boru hattı taşımacılığının diğer bir avantajı, boru hatlarındaki herhangi bir sızıntıyı tespit etmek için sıkı gözetim altında olan emniyettir. Boru hatları, özellikle büyük miktarlarda sıvıların taşınmasında da maliyetlidir.
Boru Hatlarının Dezavantajları
Bununla birlikte, boru hatları dezavanlajları da yok değildir. Boru hatlarının kullanımı, tehlikeli dökülmeler olabileceği için ciddi çevresel kaygıyı ortaya koymaktadır. Bu dökülmeler insan sakinleri ve çevre için ciddi tehlike oluşturabilir.
Teşekkürler güzel paylaşım olmuş.
Yazı için teşekkürler.
Harika bir yazı teşekkürler.