Anlaşmalı Boşanma Nedir?

0
301
görüntülenme
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Anlaşmalı boşanma çiftlerin boşanma kararı aldıklarında her konuda mutabakata varmaları halinde açılan bir boşanma davası türüdür. Ancak anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için bazı koşullara uygun olunması gerekiyor. Bunların ilki en az 1 yıl evli olunması koşuludur. 1 yıldan daha az süreli evliliklerin bitirilmesine karar verildiğinde anlaşmalı boşanma davası açılamaz.

Çünkü Medeni Kanun evliliklerin devamına yönelik olarak düzenlenmiştir. 1 yıldan daha kısa süreli evliliklerde çiftlerin birbirlerini yeteri kadar tanımalarının mümkün olmadığı düşünülür. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasının açılması mümkün olmaz. Bu durumda çiftler çekişmeli boşanma davası açabilir. Hukuken anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için bir dilekçe hazırlanması gerekir. Bu dilekçede çiftlerin boşanma konusunda mutabık oldukları belirtilmelidir. Bu dilekçe eşliğinde çiftlerden biri dava açılması için başvuru yapabilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Hangi Maddeler Bulunmalı?

Ayrıca “Anlaşmalı Boşanma Protokolü” adı verilen bir belge düzenlenmesi gerekir. Bu protokolde tüm hukuki sonuçlar belirtilir ve çiftlerin uzlaşmaya vardıklarına dair imza atılması da gerekir. Evlilikte edinilen malların nasıl paylaşıldığı, karşılıklı nafaka talebinin olup olmadığı, mevcutsa nafaka miktarı, çocukların velayeti gibi her konunun açıkça protokolde yazılması istenir. Şayet uzlaşmaya varılamayan bir konu mevcutsa bu durumda anlaşmalı boşanma davası açılamaz, çekişmeli boşanma davası açılabilir.

Çiftlerden birinin anlaşmalı boşanmaya yönelik olarak zorlandığı düşünülürse hakim tarafından bu dava talebi reddedilebilir. Bu nedenle anlaşmalı boşanmalarda en önemli hususun her iki kişi tarafından boşanmanın istenmesi ve her konuda uzlaşılmış olunmasıdır. Örneğin sadece çocukların velayetini kimin alacağı konusunda değil, diğer tarafın çocuklarla hangi günlerde görüşeceği gibi konularda dahi çiftlerin mutabık olması gerekir.

Anlaşmalı boşanma davalarında geçerli olan bir diğer koşul da çiftlerin mahkemeye katılma zorunluluğudur. Avukat tarafından temsil ediliyor olunsa dahi mutlaka hakim karşısına çiftlerin çıkması gerekir. Çiftlerden birinin mahkemeye katılmaması durumunda dava ertelenir ya da düşer.  Ankara boşanma avukatı fiyatları için bir araştırma içerisine girdiyseniz  önünüze alternatif  olarak 7-8 farklı avukat seçeneği önünüze çıkacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Davanın açılacağı mahkemedeki yoğunluğa bağlı olarak anlaşmalı boşanma davasının başvurudan sonra kaç gün içerisinde görüleceği değişebilir. Genel olarak dava açılması için başvuru yapıldıktan sonra 10 gün ila 2 ay arasında değişen bir süreden söz edilebilir. Bazı mahkemelerin iş yükü çok fazla olabiliyor. Bu durumda davanın görülmesi için 7 ay ila 8 ay gibi uzak bir tarih de verilebilir. Genellikle tek celsede boşanıldığı için eşlerin her konuda uzlaşmış olmaları durumunda anlaşmalı boşanma davasının açılması önerilir. Çekişmeli boşanma davasında tek celsede boşanma ender durumlarda gerçekleşir.

Anlaşmalı Boşanmada Tazminat İstenebilir mi?

Bu dava türünde tazminat istenebilir. Ancak bu konuda da çiftlerin uzlaşmış olması gerektiği unutulmamalıdır. Tazminatı hangi tarafın ödeyeceği, tazminat miktarı ve ödemenin ne şekilde yapılacağı gibi detayların da çiftler tarafından kararlaştırılmış olması gerekir ve bu bilgiler de söz konusu protokolde yazılı olmalıdır.

Bu yazı sponsorlu içeriktir.

Paylaş

1 Yorum

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here