Ahmet Necmettin Efeoğlu : Ağız ve Diş Sağlığı

0
239
görüntülenme

Ağız sağlığının en temel problemi olan diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmanın yolu iyi bir ağız bakımıdır. Profesör Doktor Ahmet Necmettin Efeoğlu, diş fırçalarken dikkat edilmesi gerekenleri ve diş sağlığı hakkında bilmeniz gerekenleri anlatıyor.

Diş Fırçalarken

Diş Fırçalarken tüm dişlerin tüm yüzeylerini temizlemeye gayret etmeliyiz. Çoğumuz dişlerin yalnızca görünen yerlerini 10-15 saniye fırçalayarak dişlerimizi temizlediğimizi sanıyoruz. Ancak, tüm dişlerin tüm yüzeyleri temizlenebilmelidir. Temizlenemeyen bölgelerde hastalık oluşması kaçınılmazdır. Tam bir diş temizliği ortalama üç dakikalık bir zaman alır. Fırçalarken saate bakmak, üç dakika tutmak yararlı olur. Fırçalamada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Zira hatalı fırçalama diş ve diş etlerine zarar verebilir.

Diş hekiminizin farklı bir önerisi yoksa, yumuşak, naylon kıllı fırçalar kullanılmalıdır. Bunlar doğru şekilde kullanıldıklarında, makul bir zaman dilimi içinde etkili bir temizlik sağlarlar. Yumuşak fırçaların dişeti ve dişlere zarar verme olasılıkları da azdır. Ancak hekiminiz orta sertlikte diş fırçası da önerebilir. Bilinçli kullanıldığında bunlar da herhangi bir zarara veden olmazlar.

Fırçalarken diş ve dişetlerine aşırı baskı uygulanmamalıdır. Aksi halde dişlerde aşınmalar, dişetlerinde çekilmeler meydana gelir.

Diş macunları temizliği kolaylaştırmak için bir takım aşındırıcı partiküller (silikon oksit, alüminyum oksit gibi) içerir. Dolayısıyla fazla miktarlarda kullanılmamalı. Fazla diş macunu kullanımı da dişleri aşındırabilir. Bir mercimek hacmindeki macunun fırça yüzeyine yayılması yeterli olmaktadır.

Diş fırçaları periyodik olarak değiştirilmelidir. Değiştirme süreleri genel olarak üç ayda bir olarak ifade edilir. Ancak, diş fırçasındaki aşınma süresi fırça kıllarının yapısı, kullanım şekli, sıklığı ve süresi gibi birçok faktöre bağlıdır. Diş fırçasının kıl demetlerinin düzeni bozulmuş, birbirinden ayırt edilemiyorsa fırçayı eskimiş kabul etmek gerekir.

Diş ipi kullanımı da önemlidir. Erişkinlerin akşamları yatmadan önce fırçalamadan sonra dişlerin birbirlerine değen yüzeylerini diş ipiyle temizlemelerinde büyük yarar vardır.

Diş ipleri multiflament naylon ipliklerdir. Örgülü örgüsüz, mumlu mumsuz, ince kalın gibi çeşitleri vardır. Monoflament olanları bile vardır. Klinik araştırmalar, bu farklılıkların önemli olmadığını, uygun şekilde kullanıldıklarında, hepsinin bakteri plağını temizleyebildiklerini göstermiştir. Dişler arasındaki temasın sıkılığına ve dişlerin ara yüzeylerinin yapısına göre birisi seçilebilir. Arayüz teması sıkılaştıkça ince dişipi veya arayüzeylerde pürüzlü yapılar, restorasyonlar varsa mumlu dişipi tercih edilebilir.

Ağız bakımını günün hangi zamanlarında yapmalıyız?

Günde iki kez yapılan fırçalama ve günde bir kez yapılan dişipi temizliği dişeti sağlığını korumada yeterlidir.

Yemeklerde özellikle kahvaltılarda aldığımız besinlerin önemli bir kısmı asidiktir. Dolayısıyla yemek sırasında asitli maddelerle karşılaşan dişlerin minelerinde zayıflama meydana gelir ve hemen sora dişler fırçalandığında minenin aşınması söz konusu olabilir. Bu nedenle, sabahları kahvaltıdan önce veya kahvaltıdan yarım saat sonra, akşamları ise yatmadan önce dişlerin fırçalanması daha uygun olacaktır. Dişipini de akşam fırçalamasından sonra yapmalıyız. Zira sabah buna pek zamanımız olmayabilir.

Ahmet Necmettin Efeoğlu Kimdir?

Ahmet Necmettin Efeoğlu, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1977 yılında mezun olmuştur.  1986’da Yardımcı Doçent, 1987’de Doçent ve 1995 yılında Profesör unvanlarını almıştır. Şuan uygulamalarını Bağdat Caddesinde bulunan muayenesinde gerçekleştirmektedir.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here