Diyarbakır’ın ünlü şairlerinden Ahmed Arif’e ithaf edilen yaklaşık 120 yıllık konak, 2011 yılı itibariyle Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmete girmiştir. Cahit Sıtkı Tarancı Evi’ne komşu olan müze, Diyarbakır evlerinin özelliklerini en özgün biçimde muhafaza eden ve en güzel örneklerdendir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılıp, restore edilerek Ahmed Arif adına tahsis edilmiştir. Ahmed Arif Edebiyat Müzesi’nde Şair Ahmed Arif’in kişisel eşyaları, el yazısıyla yazdığı şiirleri ve Güneydoğu’da yetişmişmiş birçok şairin fotoğrafları sergilenmektedir. Kütüphanede ise çok sayıda tarih, edebiyat ve birçok alanda kitaplarla okuyucularını beklemektedir.
Ahmed Arif Kimdir?
Ahmed Arif, 23 Nisan 1927’de Diyarbakır’ın Hançepek semtindeki Yağcı sokak 7 no’lu evde dünyaya geldi. Asıl adı Ahmet Hamdi Önal’dır. Diyarbakır Lisesi’nden mezun oldu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümünde okudu. 1940-1955 yılları arasında değişik dergilerde yayınladığı şiirlerinde kullandığı kendine has lirizmi ve hayal gücüyle Türk edebiyatındaki yerini aldı.
Şiirlerinin dayandığı toplumcu gerçekçilik akımına uyumlu olarak komünist görüşleri savunmuş ve uzun dönem TKP Ankara İl komitesi içinde çalışmıştır.
Şiirlerinin toplandığı tek kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim 1968’de yayımlandı. Türkiye’de en çok basılan kitaplar listesindedir. Ahmet Kaya, Cem Karaca gibi sanatçılarca birçok şiiri bestelenmiştir. Ankara’da yalnız yaşadığı evinde 2 Haziran 1991 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
DİYARBAKIR AHMED ARİF EDEBİYAT MÜZESİNE NASIL GİDERİM?
Adres: Camii Kebir Mah. Ziya Gökalp Sokak Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi Yanı No: 1 Suriçi Diyarbakır ( Buraya tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz )
AHMED ARİF EDEBİYAT MÜZESİ TELEFON NUMARASI
AHMED ARİF EDEBİYAT MÜZESİ ÇALIŞMA SAATLERİ
Pazartesi: 09:00–17:00
Salı: 09:00–17:00
Çarşamba: 09:00–17:00
Perşembe: 09:00–17:00
Cuma: 09:00–17:00
Cumartesi: Kapalı
Pazar: Kapalı
Güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş elinize sağlık.