Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar?

Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar?

Devir teknoloji devri. Günlük hayatta artık cep telefonu elimizden düşmüyor. Tabi sağlığa verdiği zararı da sağdan soldan okuyor yada duyuyoruz. Bu zararlı etkilerden korunmak için de kimileri önlem alıyor. Telefonu yatağından uzağa koyan, akşam cep telefonlarını kapatanlar. Kulaklıkla konuşanlar da yok değil. SAR kelimesini şu sıralar sıklıkla görmeye başladık. Peki nedir bu SAR?

Öncelikle SAR’ı uzmanların gizli tehlike olarak tanımladığını belirtelim. Anlamı nedir peki? Cep telefonlarındaki SAR değerleri nedir? Ne işe yararlar? Bu değerlerin bir önemi var mı? Sağlığımızı etkiler mi? Bu konulara değineceğiz.

Cep telefonlarındaki SAR değerinin önemi nedir?

Öncelikle ilgizcesi ”Specific Absoration Rate” Türkçesi “Özgül Soğurma Değeri” başka bir ifadeyle cep telefonunun etrafa saçtığı zararlı mikro frekanslar anlamına gelir. SAR değeri ise insan vücudunun kilogram başına bu frekanstan ne kadar emdiğini belirtir. SAR değeri hakkında hala hararetli tartışmalar yaşanıyor. Uzmanlar tam olarak ortak bir görüş altında birleşemiyorlar. Bir kısım uzmanlar SAR değerinin zararsız olduğunu savunurken Diğer taraf ise uzun vadede bu enerjinin çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini savunuyor. Bu tartışmalar bir tarafa dursun zaten cep telefonu üreticileri dev şirketler hali hazırda telefonlardaki SAR değerlerini her geçen gün daha da düşürüyorlar. Dünyada nerdeyse bütün telefonlar artık 1 değerinin altında modellerde üretilmeye başlandı. Her ne kadar bilimsel olarak bu frekansların şuna şuna sebep olur gibi ciddi sorunlara yol açabileceği kanıtlanamasa da uzmanların uzun vadede sıkıntılar yaşayabileceğimizi söylemesine kulak asmalı ve bu değerleri dikkate almakta fayda olduğunu belirtelim.

Genelde yoğun şekilde bu mikro dalgalara maruz kaldığımızda vücudumuzda aşağıdaki resimde göreceğiniz  fizyolojik farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

Sar Radyasyon

Bu resimden de anlaşılacağı üzere vücut tarafından emilen radyasyonu ve deri altındaki ısınmayı görebiliyorsunuz. 1’in üzerindeki değerlerde oldukça yüksek bir ısınma mevcut. Ne kadar yüksek seviye SAR değerinde telefon alırsanız o kadar yüksek radyasyona maruz kalacaksınız. Bu yoğun mikrodalgalar beyninizi ısıtıyor. Kanserden tutun dna parçalanmasına kadar birçok problem baş gösteriyor. Ayrıca belirtmekte fayda var Dünya Sağlık Örgütü cep telefonlarını ”Kanser Riski Taşıyan Ürünler” grubuna aldı.

Yorumları Göster (2)

İlginizi Çekebilir

This website uses cookies.