Dünyadaki Örgütler: FBI (Federal Soruşturma Bürosu)

Dünyadaki Örgütler: FBI (Federal Soruşturma Bürosu)

Federal Soruşturma Bürosu (İngilizce: Federal Bureau of Investigation), kısaca FBI, ABD’nin iç istihbarat ve güvenlik gücüdür.

Bu örgüt 1908’de Soruşturma Bürosu olarak kuruldu ve yeni yerli istihbarat servisinin ilk lideri Stanley Finch‘ti. Bu örgütün ilk taahhüt ettiği şeylerden biri de yasadışı fahişelik hakkında 1910’da istihbarat toplamaktı. 1935‘te örgüt Federal Soruşturma Bürosu olarak yeniden adlandırıldı. 1920 ve 1930’lara dek, FBI Ku Klux Klan’ın (KKK) etkisini azaltmaya ve çeşitli cinayet, soygun ve yasadışı mal satışlarını araştırdı. 1940’lardan günümüze kadar, FBI’nın odak noktası ise ulusal güvenlik oldu. J. Edgar Hoover, belki de tarihin en tanınmış FBI üyesidir. Hoover, 1924’ten 1972’ye kadar 48 yıllık organizasyonun liderliğini yapmış ve önümüzdeki yıllarda FBI’ı tanımlamaya yönelik birçok program uygulamıştır.

2014 yılı itibarıyla, FBI için çalışan insan sayısının en az 35.000 kişi olduğu bilinmektedir. Bu çalışanların çoğu saha ajanları, istihbarat subayları, analistler ve bilim adamlarıdır. FBI için bir çalışan olmak için eğitim süresi; 800 saat, 20 haftadır.

FBI’ın yapısı Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) yapısı ile benzerlik gösterir; birçok farklı departman Direktöre rapor veren kıdemli bir personel üyesi tarafından yönetilir. Andrew McCabe, 9 Mayıs 2017’de görevi devralan FBI’ın mevcut Direktörüdür. FBI’nın bilinen bütçesi 8.3 milyar dolardır ancak bu rakam 2014 yılında açıklanmıştır.

FBI, beyaz yakalı suçlarla mücadele, sivil haklarını koruma, ABD’yi diğer ülkelerden casusluklara karşı koruma ve ulusal ve eyalet düzeyinde kolluk kuvvetlerini destekleme gibi bir takım önlemleri içeren 10 temel hedefi barındırıyor. FBI’ın ana hedefi şu anda ABD’yi yabancı ya da yerel terörizmden korumaktır. FBI, çok miktarda kaynağa sahip olduğundan dolayı, yerel ya da devlet polisinin yardıma ihtiyacı olduğunda, çoğunlukla suçla yardım etmeleri istenir.

Daha önce de belirtildiği gibi, FBI, yurtiçinde ve yurtdışında 35.000’den fazla çalışanıyla, dünyadaki en büyük istihbarat örgütlerinden biridir. FBI’nın merkezi Washington DC‘de bulunur ve J. Edgar Hoover binası olarak bilinir. FBI, en son 2016 Birleşik Devletler Başkanlık seçimi sırasında Hillary Clinton‘un e-postalarını soruşturmasıyla gündeme gelmişti. FBI, Birleşik Devletler çevresinde 50’den fazla saha bürosu, Virginia’da bir FBI akademisi, çeşitli laboratuvarları ve ABD elçiliklerine bağlı 50 denizaşırı bürosunu elinde tutuyor. 1950’deki listelerin başlangıcından bu yana 500’den fazla kişi FBI’ın En Çok Arananlar listesinde göründü. Bu kaçakların herhangi birinin tutuklanmasına yol açan bilgi için verilen ödül genellikle 100.000 dolardır ve bu listede görülenlerin %90’ı şu ana kadar yakalanmıştır.
İlginizi Çekebilir

This website uses cookies.