WooCommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur?

0
353
görüntülenme
WooCommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur?
WooCommerce ile e-ticaret sitesi nasıl kurulur?

Günümüzde internetin insanlara sağladığı en büyük kolaylıklardan biri de ticaret ve alışveriş alanındadır. Artık internet ve dijital pazarlamanın güveninden emin olan toplumumuzda alanında büyük bütün işletmelerin geleneksel satış yöntemlerinin yanı sıra dijital pazarlamadan da faydalandığını görüyoruz.

Bu trend o denli büyüdü ki her geçen gün KOBİ olarak tanımlanan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin de internet üzerinden satış yapmak amacıyla ticaret siteleri kurmaya başladıklarını görüyoruz. Hatta evlerinde kendi hallerinde üretim yapan ev hanımları dahi ürettikleri ufak tefek ürünleri internet üzerinden satıyor. Bu durum da internetin ekonomiye yaptığı en büyük katkılardan biri olarak görülebilir. İnsanların pazar sıkıntıları ortadan kalktıkça daha çok kişiye ulaşıyor ve başarı kazandıkça daha çok üretme azmi içerisinde oluyorlar.

Ancak elbette ki bir internet sitesi kurmanın hele ki içerisinde alışveriş yapılan ve ödeme işlemlerinin gerçekleştirildiği bir e-ticaret sitesi kurmak sanıldığı kadar kolay olmamakla birlikte bu işlem için bir servet harcanacak kadar da büyük bir iş değildir.

Bu yazımızda işletmeniz için satış yapabileceğiniz bir internet sitesini WordPress platformunda nasıl kuracağınızdan kısaca bahsedeceğiz. Dilerseniz başlayalım.

E-ticaret sitesi kurmak için teknik bilgi düzeyinin ne seviyede olması gerekir?

Açıkçası başlığı sadece dikkat çekici olması amacıyla attım. Çünkü bu gibi konuları düşünen insanların birçoğunu harekete geçmekten alıkoyan şey internet sitesi kurmak için gerekli olan bilgi seviyesine sahip olmadıklarına dair düşüncedir.

Hepimizin de bildiği üzere bilgi çağı içerisindeyiz ve bilgi teknolojilerinin adeta altın çağını yaşadığı döneme adım attık. Bu da şu demek oluyor ki interneti kullanarak bulamayacağınız hiçbir bilgi yok.

Tabi ki bu sorunun cevabını klasik bir şekilde internetten arayarak bulun ve sitenizi kurun gibi bir cevap verme niyetinde değilim. Niyetim elinde bulunan ürünleri internet üzerinden pazarlamak isteyen kişileri cesaretlendirecek cevabı vermek. Yoksa elbette ki bir internet sitesine ilişkin bazı gelişmiş uygulamalarla ilgili teknik birtakım noktalar hakkında bilgi sahibi olmanın faydası olacaktır. Örneğin internet sitenizin hızı ile ilgili düzenlemeler yapılırken öncelikle adsl speed test gibi uygulamalara başvurmak ve bu uygulamalardan alınan sonuçlara müdahale etmek için bazı hususlara hakim olunmasında fayda vardır.

Ve işte başlığımızdaki sorunun cevabına geldik. Sıfır. Evet teknik anlamda hiçbir şey bilmeden bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz.

İnternet ile haşır neşir olan pek çok kişinin bilgisi vardır. Ancak ben yine de en alt düzeyde anlatayım. WordPress isimli dünyanın en çok kullanılan ve en gelişmiş hazır site kurma platformunu kullanarak aklınıza gelebilecek her türlü internet sitesini dakikalar içerisinde kurabilirsiniz.

Burada tabi ki hazır site kurmadan bahsederken birbirinin aynısı kopya site şablonlarından bahsetmiyoruz. Dünyanın en büyük firmalarının bile kendi sitelerinin altyapılarını kurarken faydalandıkları dünyanın en pratik internet sitesi sihirbazından bahsediyoruz.

WordPress platformunu kullanarak kendi e-ticaret sitesini nasıl kuracağınızsa yazımızın geri kalanının konusu. Emin olun, bu işlemde korkulacak hiçbir şey yok. Evet adım adım e-ticaret sitemizi kurmaya başlıyoruz.

Adım-1 Hosting ve domain satın alıyoruz.

Bir internet sitesini kurmak için ilk olarak o internet sitesinin adresinin elimizde hazır olması gerekir. Yoksa sitemizi hangi adrese kuracağız değil mi? İşte internette yer alan internet adreslerinin teknik ismi domain yani alan adıdır.

Bir internet sitesini kurmanın en birinci adımı bu site hangi site olursa olsun sitenin domainini almaktır.

Bir e-ticaret sitesi kuracağımız için kafanızda firmanıza ilişkin bir alan adı fikri ile internette yer alan domain sorgulama platformlarından birinden almak istediğiniz alan adında başka bir internet sitesinin yer alıp almadığını sorgulamanız gerekiyor. Domain satın al seçeneklerinin eni iyisi ile bu işlemi gerçekleştirmeniz kuracağınız sitenin kalitesini doğrudan etkileyecektir.

Alan adınızı belirledikten sonra çoğunlukla bu alan adını sorguladığınız internet sitelerini kullanarak istediğiniz alan adını ücreti karşılığında sizin belirlediğiniz süre kadar adınıza tescil ettirerek satın alacaksınız. Bu işlem de yine ilgili siteden pratik bir şekilde yapılabilmektedir.

Peki, biz sitemize pek çok dosya koyacağız. Öncelikle bu dosyaları depolamak için harddisk falan almalı mıyız diye soranlar için internette depolama işlemlerinin sunucular üzerinde yapıldığı bilgisini vererek bu işlemin de yine bir maliyet karşılığı bu işi yapan firmaların sunucularının kiralanarak çözüleceği bilgisi ile hostingi tanımlayalım. Yani ne yazık ki domaini satın almakla kurtaramadık bir de hosting, yani sitemizdeki dosyaları depolayacağımız ve internet üzerinden talep gelmesi halinde bu sunuculardan ilgili kullanıcıya ulaştırıldığı alanları almamız gerekiyor. Benim elimde kendi sunucularım var diyorsanız tabi ki onları da bu işlem için kullanabilirsiniz. Ancak sunucu satın almak ve bunları kullanıma açmak maliyetli işler olduğu için genellikle bu işi yapan ve ellerinde yüzlerce sunucu bulunan profesyonel firmaların sunucularını belli bir süreliğine kiralayabiliyoruz.

Adım-2 Sitenizin veri tabanı işlemleri ve WordPress kurulumu

Domain ve hosting alımından sonra artık sitenizin ilgili hosting firmasının sunmuş olduğu panel üzerinden yönetim paneline giriş bilgileri ile girmeniz ve sitenize WordPress dosyalarını eklemenizin zamanı geldi.

Hosting işlemini gerçekleştirdiğiniz firmadan gelen bilgiler ile sitenizin yönetim paneline ulaştıktan sonra bu panelde WordPress’in kendi sitesinden kurulum amaçlı indireceğiniz dosyayı eklemeniz gerekmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta dosyanın panelde nereye ekleneceğidir. Panelimizde yer alan public html dosyasına eklenmesi gerektiğidir. Sitemizin yönetim paneline (benim önerim Cpanel) kurulum dosyalarını yükledikten sonra sitemiz için uygun bir tema seçimi yapıyoruz. Burada WordPress yönetim panelinde yer alan “Görünüm” menüsünün altında yer alan “Temalar” seçeneğinden sitemize uygun bir tema yüklemeliyiz. Burada kafanızda daha önceden belirlediğiniz bir tema varsa bu temayı ismi ile aratarak kolayca bulabilirsiniz.

Sitemiz artık teması hazır bir WordPress sitesi oldu. Şimdi sırada sitemizi e-ticaret sitesi yapmak kaldı.

Adım-3 Sitemize WooCommerce eklemek

WooCommerce WordPress’in kullanıcılarına sunmuş olduğu binlerce eklentiden birinin adıdır. Bu eklentinin amacı adından da anlaşılacağı üzere pratik bir şekilde sitenizi bir ticaret sitesine çevirmektir.

Öncelikle hazırladığımız sitemize WooCommerce eklentisini nasıl yükleyeceğimizden bahsedelim.

WordPress’in kullanıcılarına sunduğu en önemli yenilik, pratik bir kullanım imkânı sunmasıdır. Bu pratikliği herhangi bir eklentiyi sitemize eklerken bile kolayca görebiliriz. Admin panelimizin sol kısmında yer alan “Eklentiler” menüsünde “Yeni Ekle” kısmına tıkladıktan sonra karşımıza gelen menüde eklentilerde ara kısmına WooCommerce yazarak eklentiye kolayca ulaşabiliriz.

WooCommerce eklentisini bulduktan sonra eklenti kutucuğunun sağ üstünde yer alan “Hemen Yükle” butonuna tıklıyoruz. Bu işlemin ardından eklentimiz saniyeler içerisinde sitemize eklenmiş olacaktır. Yüklemenin ardından “Etkinleştir” butonuna tıklayarak eklentimizi aktif hale getiriyoruz.

Eklentinin etkin hale getirilmesinin ardından karşımıza çıkan ekranda gerekli olan bilgileri doldurarak “Başlayalım” seçeneğine tıklıyoruz. Bu bilgiler adres bilgileri ve sitede yapılacak satışın hangi ödeme birimi ile yapılacağı gibi bilgilerdir.

Bunun ardından karşımıza gelen ekranda WooCommerce ödeme bilgilerinin düzenlendiği bir pencere açılacaktır. Burada sitemizde yapılacak işlemlerin karşılığında alınacak ücretin ne şekilde alınacağına dair düzenlemeler yapılacaktır. Ödemeleri banka havalesi, PayPal gibi hesaplar ile alabileceğiniz gibi sitenize kapıda ödeme seçeneğini de ekleyebilirsiniz.

Bir sonraki aşamada gönderim bilgilerini eklemeniz gerekmektedir. Bu aşamada Türkiye’nin her yerine ve bununla kalmayarak yurtdışına yapacağınız gönderimler için talep edilen ücretlere ilişkin bilgileri girmeniz gerekecektir. Burada yer alan detaylı ayarlarla her şehir için ayrı fiyat belirleyebileceğiniz gibi kargolarınızın ücretsiz olması gibi seçenekleri de seçebilirsiniz.

Bir sonraki aşamada WooCommerce’in kendi içerisinde farklı işlevler sunan öneri eklentileri ile karşılaşacaksınız. Bu eklentilerin bazıları oldukça faydalı olabilir. Bunlarla ilgili yine bu sayfada yer alan linkler üzerinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kurulum sihirbazındaki tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından Sepet, Hesabım, ödeme ve satış sözleşmesi gibi bir e-ticaret sitesi için olmazsa olmaz sayfalar otomatik olarak eklenecektir.

Adım 4- Ürün Ekleme

Kurulum sihirbazından WooCommerce eklentisinin kurulumunu tamamladıktan sonra ilk ürünümüzü eklemek için sitemizin admin panelinde karşılaşacağımız “Ürünler” menüsüne geliyoruz.

Bu panel satmayı planladığınız tüm ürünleri pratik bir şekilde eklemeniz için düzenlenmiştir. Ürünlerinize ilişkin fotoğrafları, ürün boyutlarını, rengini, ürün detaylarını ve diğer pek çok bilgiyi “Yeni Ekle” butonuna tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranda görecek ve kolay bir şekilde istediğiniz ürünü sitenize ekleyebileceksiniz.

Artık siteniz hazır

Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra sitenizin temel kolonları kurulmuş olacaktır. Bundan sonra yapılacak olan işlemler sizin zevkinize göre yapacağınız seçimlerle belirlenecektir.

Sitenize tüm ürünlerinizi eklediğinize emin olduktan sonra sitenizi yayınlayınız. Tabi ki siteyi yayına aldıktan sonra üzerinde her türlü değişikliği yapmanız mümkündür. Ürün ekleme ve çıkarmalarını yine aynı şekilde “Ürünler” kısmından pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

İşte herhangi bir teknik, kodlama veya yazılım bilgisine sahip olmadan bir e-ticaret sitesi kurmanın basit rehberi bu kadar. Genel hatlarıyla bu adımları izleyerek kolay bir şekilde sitenizi oluşturabilirsiniz.

Şimdiden hayırlı işler, bol kazançlar dileyelim.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here