1Çin Hazine Filosu (1525)
On beşinci yüzyıl boyunca Çin, üstün Hazine Filosu sayesinde uluslararası seyahat ve ticaretin avantajlarından yararlanmıştır. Gücünün doruğunda, bu filo, herhangi bir Avrupa gemisinin kabaca beş katı büyüklüğünde 3.500 gemiden oluşmaktaydı. Bu nedenle siyasi seçkinler, nüfuz kazanan tüccar sınıfının yükselişinden endişe duymaktaydılar. Çin hükümeti onların emriyle donanmalarının çoğunu ateşe verdi ve geri kalanı kullanım eksikliğinden çürümeye bıraktı. 1525’e gelindiğinde, tüm Hazine Filosu yok edildi. Çin ekonomisi kısa sürede sakatlandı ve küresel etkileri azaldı ve Avrupa’nın dünyanın ekonomik ve teknolojik güç merkezi olarak ortaya çıkmasına izin verdi.
2Alaska’nın Satın Alımı (1867)
Rusya’nın ekonomisi, Kırım Savaşı’ndaki yenilgisinin ardından paramparça oldu. Bu süre zarfında, Alaska toprakları uluslararası ticaret için bir merkez olmaya devam etti. İngilizlerin, zayıflamış devletlerinden yararlanabileceğinden endişe duyan Çar II.Alexander, araziyi ABD’ye 7,2 milyon dolara (bugünkü parayla 125 milyon dolara) sattı. O zamanlar anlaşma oldukça mantıklıydı; Birleşik Devletler ile bağların güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda İngilizleri rahatsız etti. Ancak, uygun bir şekilde adlandırılan Alaska Satın Alımı’nın, bölgesinde altın keşfedildiği için büyük bir hata olduğu ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk elli yıl içinde parasını 100 kat fazla geri kazandığı tahmin edilmektedir.
3Titanik (1912)
Nisan 1912’de Titanic, Southampton’dan New York’a yelken açtı. Batmaz olduğu düşünülen, şimdiye kadar yapılmış en büyük yolcu gemisiydi. 14. akşam, Titanik Newfoundland bölgesinin yaklaşık 460 mil güneyinde seyrediyordu. Mürettebat, kablosuz radyo aracılığıyla buz dağları hakkında yedi erken uyarı almasına rağmen, aynı hızını korudu ve yalnızca geminin rotasını hafifçe uyardı. Saat 23: 40’ta Titanik, 100 metre yüksekliğinde ve 270 metre uzunluğunda olan bir buzdağıyla çarpıştı. Gemi hızla suya girdi ve battı. Gemideki 2.208 yolcu için sadece yirmi cankurtaran botu ile donatılmıştı. Mürettebatın bu erken uyarıları görmezden gelmesi sonucu toplamda 1.517 kişi öldü.
4Arşidük Franz Ferdinand’ın Suikastı (1914)
Arşidük Franz Ferdinand, Avusturya-Macaristan ordusunun genel müfettişi ve tahtın varisiydi. 1914’te, ordunun müthiş gücünü göstermek için Bosna’nın başkenti Saraybosna’ya kadar eşlik etti. 14 Haziran’da, belediye binasında bir konuşma yaptıktan sonra, Arşidük yerel hastanede bir grup yaralı saygıyı ziyaret etmeye karar verdi. Dil engeli nedeniyle Çek şoförü program değişikliğinden haberdar değildi ve orijinal planlanan rotaya bağlı kaldı. Hatasının farkına vardığında, Bosna’daki Avusturya-Macaristan yönetimini sona erdirmek isteyen milliyetçi Gavrilo Princip’in önünde arabayı durdurdu. Müdür hem arşidükü hem de karısını öldürdü. O dönemde Avrupa’nın kırılganlığı nedeniyle tarihçiler bu olayı I.Dünya Savaşı’nın kısa vadeli nedeni olarak görüyorlar.
5Dört Haşere Kampanyası (1958 – 1962)
Başkan Mao Zedong, toplu tarım lehine özel tarımı yasakladıktan sonra, sıçanların, sineklerin, sivrisineklerin ve serçelerin imha edilmesini emretti. Ani bir kuş yokluğuyla, böcek nüfusu katlanarak büyüdü ve sonuçta Büyük Çin Kıtlığı olarak bilinen duruma katkıda bulundu. Bu böcekler -özellikle çekirgeler- Dört Zararlı Kampanyasının korumak için tasarladığı ekinleri yok ederek ülkeyi zor bir duruma soktu. Durumun o kadar kötü olduğunu iddia eden haberler var ki, insanlar karnını doyurmak için yamyamlığa yenik düştü. Çin hükümetine göre, yaklaşık on beş milyon insan açlıktan öldü, ancak bazı bilim adamları bu sayıyı 78 milyona kadar çıkardı.
6Çernobil Felaketi (1986)
Nisan 1986’da bir grup teknisyen, Ukrayna’nın Pripyat kenti yakınlarındaki Çernobil nükleer santralinde bulunan dört reaktörden biri üzerinde bir deney yaptı. Deney kötü tasarlanmıştı ve radyoaktif maddenin atmosfere salınmasına neden olan feci bir patlamayla sonuçlandı. Sovyet hükümeti hatalarını örtbas etmeye çalıştı, ancak kimyasallar Fransa’ya kadar yayıldığı için bunun boşuna bir çaba olduğu kanıtlandı. Yaklaşık 200.000 kişi evlerini boşaltmak zorunda kaldı; Hayvancılık da dahil olmak üzere geride kalanlar radyasyona bağlı hastalıklardan muzdaripti. Resmi bir can kaybı istatistiği yok, ancak 2005 yılına kadar temizlik ekiplerinin yaklaşık 125.000 üyesinin öldüğü varsayılıyor. O yıl itibariyle BM, 4.000 kişinin daha ölebileceğini tahmin etti.
7Mars Climate Orbiter (1999)
Aralık 1998’de Mars Climate Orbiter (MCO), diğer şeylerin yanı sıra gezegenin iklimini ve atmosferini incelemek amacıyla başlatıldı. Yaklaşık on aylık uzay yolculuğunun ardından, MCO, onu Mars’a çok yaklaştıran bir yörüngeye girdi ve sonunda atmosfere girdikten sonra parçalandı. İmha nedenini araştırdıktan sonra bilim adamları, Jet Tahrik Laboratuvarı’ndaki ekibin hesaplamalarında metrik sistemi kullandığını, uzay aracını inşa eden Lockheed Martin Astronautics’in ise imparatorluk sistemini kullandığını keşfedildi. Böyle önlenebilir bir hata NASA’ya yaklaşık 125 milyon dolara mal oldu.
8Columbia Uzay Mekiği (2003)
Columbia Uzay Mekiği on sekiz kez ertelendikten sonra 16 Ocak 2003’te fırlatıldı. Kalkıştan sonraki ilk iki dakika içinde, mekiğin dış tankından bir parça yalıtım köpüğü koptu ve sol kanadına çarptı. Bazı NASA mühendisleri bunun büyük bir sorun olduğuna inanmazken, diğerleri yörüngedeki mekiği hasar açısından incelemek için yer tabanlı kameralar kullanmak istedi. Sonunda, köpük olayı unutuldu ve 1 Şubat’ta, Uzay Mekiği Columbia’nın dönüş yolculuğunda yeniden girişte parçalandı ve yedi mürettebatın hepsini öldürdü. Sonuç olarak, NASA gerekli tüm önlemleri almadıkları için büyük ölçüde eleştirildi.