Stres sessiz bir katildir. Çoğumuz bunu bir süre ya da başka bir dönemde yaşıyor ya da tanık oluyoruz. Stres, yaptığımız her şeyi etkiliyor; ne yeterince verimli çalışabiliyoruz ne de doğru kararları alabiliyoruz. Buna ek olarak, stres geçiren bir kişi kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlara daha fazla eğilimli oluyor.
Stres bugünün tempolu yaşamı ile eş anlamlı hale geldi. Stresle baş edebilmek için, bizi daha mutlu ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına götürecek belirli meditasyon tekniklerini benimsememiz gerekmektedir.
Bazı meditasyon tekniklerini kullanmanın, zamanın geçmesiyle stresin bizi etkilemesine engel olmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, stresle etkin bir şekilde başa çıkmada yardımcı olacak bazı kolay meditasyon formları öğrenmek bizi rahatlatmaktadır. Daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız, önce bazı temel egzersizlerle başlamalısınız.
Solunum Tekniği
- Öncelikle, rahat bir yer seçin.
- Gevşek ve rahat giysiler giydiğinizden emin olun.
- Meditasyon yaparken dikkatiniz dağılmamalıdır. Bu nedenle telefon, TV ve diğer gürültü çıkarıcı nesneleri uzak tutun.
- Halı veya paspas üzerine oturun ve bacaklarınızı lotus pozisyonunda katlayın.
Sırtınızı düz tutun. Başlangıçta (buna alışmadan) sırtınızı bir duvara yaslayabilirsiniz. Ancak her zaman düz olduğundan emin olun. Desteksiz oturduğunuzda bu uygulamadan vazgeçin. - Sessizce oturup gözlerinizi kapatın.
- Vücudunuzdaki tüm kasları birer birer rahatlatın. Ayakların kasları ile başlayın ve kafaya kadar yukarı çıkın. Kendinize, stresin her kasdan uzaklaştığını hissedebileceğinizi söyleyin. Yavaşça, rahatlatıcı hissetmeye başlayacaksınız.
- Bu işte yeni olduğunuzdan, dikkatinizin dağılmaya başlaması ve düşünce sürecinizin değişmesi anlaşılabilirdir.
- Dikkatinizi nefesinize odaklamaya çalışın.
- Derin ve eşit nefes alın.
- Havanın içeri girip sizi terk ettiği yolda yoğunlaşarak havanın solunması ve ekshalasyonu sağlanarak konsantre olun.
- Bunu her gün 20 dakika yapın.
- Bu tekniğin günde iki ya da üç kez tekrarlanması, kazandığı faydalara katkıda bulunur.
- Günde 20 dakika meditasyon yapmak (eğer doğru yapılırsa), 4 saatlik dinlenmeyi telafi etmek kadar iyidir.
Sese ve Nesneye Odaklan
- Önce önünüze kupa veya mum gibi bir cisim koyun.
- Şimdi, nesneyi incelemeye başlayın.
- Tüm detaylara – şekil, boyut, doku ve sıcaklık – dikkatlice bakın.
- Bütün dikkatinizi nesnenin üzerine yoğunlaştırıp odaklamak, odaklanma gücünüze oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
- Bazen, yüksek sesle söyleyebileceğiniz ve daha sonra tüm nüanslarına odaklanabildiğiniz bir kelimenin bulunması yardımcı olabilir.
- Birçok kişi daha iyi konsantre olmaya yardımcı olmak için ‘Om’ kelimesini kullanmaktadır.
Mutlu Bir Yer Yarat
Bu tekniğin çok etkili olduğu tespit edilmiştir. Kendiniz için bir ‘mutlu yer’ oluşturun. Sizi mutlu eden ve rahatlamanıza yardımcı olan her şeyi ekleyin. Şimdi, bunun etrafında durumlar oluşturun ve tüm nüansları kapsayan ve bütünlüğünü göz önünde bulundurun ve bu alıştırmada yapabildiğiniz kadar çok hayal edin.
Rahatlatıcı Egzersizler
Günümüzde gittikçe artan sayıda kişi egzersiz ve meditasyonu birleştiren ve böylece stres azaltmaya yönlendiren yoga ve Tai-chi gibi egzersizleri çok fazla kişi tarafından tercih edilmektedir. Bunlar, çeşitli zorluk derecelerinde çeşitli pozlar ve duruşların ustalaştırılmasını içeren bir dizi egzersizdir. Ayrıca, nefes egzersiz programlarını ve tekniklerini de içerirler. Bu egzersizlere odaklandığınızda, sizi rahatsız edebilecek çok az şey vardır.