Rüzgâr, yeryüzünde faaliyet gösteren önemli bir hava olayıdır. Bu hava olayı, doğadaki dengenin işlemesine ve canlıların faaliyetlerine sunduğu katkıların yanı sıra olumsuz etkileri itibarıyla önemli sonuçlara da yol açabilmektedir. Bu bağlamda genel adı rüzgâr olan ancak şiddetine göre fırtına, kasırga, tayfun gibi değişik isimlerle de anılan bu hava olayı karşısında bazı tedbirleri elden bırakmamak gerekir. Buna yönelik Meteoroloji Genel Müdürlüğünün şiddetli rüzgâr ve fırtına gibi hava olayları karşısında belirlediği korunma yöntemleri ve alınması gereken bazı önlemler şöyle sıralanabilir:
- Fırtına uyarılarını radyo ve televizyondan takip ederek meteorolojiden telefonla bilgi alın.
- Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesnelerle pencereleri kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın.
- Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgâr alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın.
- Araçları varsa garaja yoksa bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzak alanlara park edin.
- Pencerelerde panjur veya kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun.
- Bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.
- Olası afetlerde kullanmak üzere ilk yardım çantasını yanınızda bulundurun.
- Mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Dışarı çıkmanız gerektiğinde bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın.
- Duvar ve çitlerin yıkılma ihtimali nedeniyle buralardan uzak durun.
- Fırtınaya maruz kalan yollarda (köprü ve viyadükler) araba kullanıyorsanız dikkatli olun. Mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yolları kullanın.
- Fırtınadan sonra da önlemi elden bırakmayın. Örneğin duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin. Fırtınanın bunları zayıflatmış olabileceğini unutmayın.