Psikoloji Bölümü Nedir? Psikolog Maaşları ve Hakkında Bilgiler

0
2336
görüntülenme
Psikoloji Bölümü Nedir? Psikolog Maaşları ve Hakkında Bilgiler
Psikoloji Bölümü Nedir? Psikolog Maaşları ve Hakkında Bilgiler

Psikoloji, insan davranışlarını ve zihinsel süreçleri inceleyen bir sosyal bilimdir. Gözlem ve deney yöntemleri kullanılarak insan davranışını bilimsel bir şekilde incelemek ve nedenlerini belirlemek için eğitim ve araştırma yapılır. Psikiyatri hastanelerinde psikologlar, psikiyatrik bakım merkezleri, çocuk düzeltme merkezleri, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelere bağlı cezaevleri ve rehberlik ve araştırma merkezlerindeki okul psikologları. Ayrıca pedagojik formasyon sertifikası alan öğrenciler lisede ders verebilir.

Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Psikoloji mezunları klinik psikoloji alanında yüksek lisans derecesi ile klinik psikolog olabilir ve kamu ve özel kuruluşlarda psikolog olarak çalışabilirler. Bir yüksek lisans derecesi aldıktan sonra, bir akademisyen olabilir, doktora tezini savunabilir, çeşitli şirketlerin insan kaynakları departmanlarında çalışabilir ve mahkemelerde danışman ve uzman olarak çalışabilirler. Anaokullarında ve okullarda psikolog olarak çalışabilirler.

Psikoloji Taban Puanları Nelerdir?

Psikoloji okumak isteyen öğrenciler eşit ağırlık testlerini çözmek zorundadır. Psikoloji bölümü genel olarak 800 bin sıralamaya kadar öğrenci alabilmektedir. Fakat çoğu özel üniversiteden oluşmaktadır. Devlet üniversiteleri genel olarak 50-100 bin civarı sıralamaya sahip. Psikoloji taban puanları ve sıralamalarını inceleyerek istediğiniz üniversiteyi bulabilirsiniz.

Bölümün Çalışma Ve Staj Olanakları Nelerdir?

Bölümde eğitim sırasında eşzamanlı olarak staj yapılabilir, ancak özellikle devlet kurumları bir psikopatoloji dersini tamamlamış olan son sınıf öğrencileri için staj olanakları sağlar. Devlet kurumları için gönüllü alımı pek olası değildir. Staj süresince mesleğin başında aktif olarak kullanılacak test yöntemleri incelenir. Dernekler ve vakıflar gönüllü staj için bir diğer seçenektir. Ek olarak, çeşitli özel kliniklerde staj yapılabilir.

Programdaki Temel Dersler

Psikolojiye giriş, eğitim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikolojideki güncel eğilimler, gelişim psikolojisi (çocukluk, gençlik, yetişkinlik, yaşlılık), fizyolojik psikoloji, psikolojik testler, zeka-kişilik psikolojisi. anormal davranış psikolojisi temel derslerdendir. Ayrıca laboratuvarlarda ve sahada uygulamalı kurslar düzenlenmektedir.

Mezunların Unvanı Ve Çalışmaları Nelerdir?

Psikoloji Bölümü mezunları “psikolog” olarak çalışırlar. Psikologlar genellikle uygulama alanında çalışırlar. Psikolog, test ve envanter gibi psikolojik ölçüm araçlarını ilgili kişilere uygular, insanlarla görüşmeler yapar, sorunlarını anlamaya çalışır ve uygun bir çözüm bulmasına yardımcı olur. Araştırma ve eğitim personeli insan davranışını değiştirmek için gerekli ölçüm araçlarını ve yöntemlerini geliştirmektedir.

Şu anda, psikologların özel veya devlet sanayi kuruluşlarında çalışma fırsatları sınırlıdır. Psikoloji fakültesinden mezun olan bir kişi, ortaöğretim okullarında felsefe ve sosyoloji konusunda yeterli eğitim ve öğretim sertifikası ile bir felsefe grubunun öğretmeni olarak çalışabilir. Yönetim ve araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara hala ihtiyaç vardır. Mevcut ve yeni açılan üniversitelerde psikoloji alanındaki öğretmenlerin ihtiyaçları da artmaktadır. Bir psikoloji mezununun tatmin edici bir iş bulabilmesi için, belirli bir psikoloji alanında lisansüstü eğitim gerekmektedir.

Psikoloji Bölümü Okumak İçin Gerekli Özellikler

Psikoloji okumak için gerekli olan özellikler hakkında konuştuğumuzda, psikoloji okumak isteyen bir öğrencinin akademik yetenekleri normalden daha yüksektir; felsefe, sosyoloji ve matematik ile psikolojiye ilgi; İnsanları anlamak isteyen bilimsel meraklı biri olması gerektiğini de söyleyebilirsiniz. Buna ek olarak, bir psikoloji öğrencisinin düşüncelerini sözlü olarak ifade etme ve empati becerilerine sahip olma becerisi, psikoloji eğitimi için gereken özellikler arasında sayılabilir.

Psikoloji Bölümü Mezunlarının Maaşları

Psikoloji fakültesi mezunlarının maaşı öğrenciler için en merak edilenlerden biridir. Psikologların maaşlarına gelince, her şeyden önce, devlet memurlarını dikkate alacağız. Bu, kurumuna bağlı olarak değişse de, psikologlar devlet maaşının yaklaşık 4.000 TL olduğunu söylüyor. Ne yazık ki, özel kliniklerdeki maaşlar çok daha düşük olabilir veya bir röportaj için ödeme yapabilir.

Psikoloji Kazanmak için Kaç NET Gerekir?

Pek çok öğrenci psikoloji kazanmak için kaç net gerekir, hangi testten kaç puan almalıyım gibi soru sormakta. Bu sorunun cevabı istediğiniz üniversiteye göre değişim gösterebilmektedir. Unirehberi.com tyt ayt puan hesaplama sistemini kullanarak girdiğiniz netlere göre sıralama ve puanlarınızı öğrenebilirsiniz.

Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here