MR (Manyetik Rezonans) Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

0
5783
görüntülenme
MR (Manyetik Rezonans) Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?
MR (Manyetik Rezonans) Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Manyetik rezonans görüntüleme (MR), nükleer manyetik rezonans görüntüleme veya manyetik rezonans tomografi, canlıların iç yapısını görüntülemede kullanılan bir yöntemdir. Şiddetli manyetik alanla canlı doku, yansıtma yöntemiyle görüntülenir.

Genel anlamda MR diye bilinen bu işlem, aslında nükleer manyetik rezonans görüntülemedir. Dokulardaki hidrojen iyonu veya proton yoğunluklarına göre görüntü elde edilir. MR’da radyasyon yoktur. Onun yerine güçlü manyetik alan, dokulardaki hidrojen iyonlarını harekete geçirere uyarır. Bu uyarılmayla hareketlenen hidrojen iyonları, ivmeli hareket yaptıkları için elektromanyetik ışıma yaparlar. Bu ışıma, radyo frekansı düzeyindedir. Dokulardan yayınlanan radyo sinyalleri, MR cihazının çeperine yerleştirilmiş antenler aracılığıyla bilgisayara analiz için gönderilir. Bu analizler sonucu siyah-beyaz görüntü elde edilir. Perfüzyon görüntülemede sonuçlar renklendirilebilir. Perfüzyon, iğne veya sonda ile bir çözeltinin damar yolundan kana verilmesidir.

MR cihazıyla yumuşak dokuların görüntülenmesi sağlanır. Beyin ve omurilik hastalıklarının teşhisinde, sporcu yaralanmalarında, kas iskelet sistemi, özellikle menisküs, bel fıtığı gibi rahatsızlıkların tespitinde kullanılır. Ayrıca bu cihazdan her türlü nörolojik hastalıkların değerlendirilmesinde yararlanılmaktadır.

Vücudunda metal etkileşimi bulunduranlar (metal protez, kalp pili) ile kalıcı dövme bulunduranların MR cihazına girmeleri sakıncalıdır.

MR cihazında, gerek görülürse inceleme sırasında İV (damar içi) yoluyla yardımcı madde kullanılarak yoğunluklu çekim yapılabilir. MR görüntülemenin; Fonksiyonel MR, Difüzyon-Perfüzyon Ağırlıklı MR,MR Spektroskopi fibi farklı çeşitleri vardır.

  Lorem ipsum Nedir?
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here