Mısır Bitkisinin Tarihçesi (Keşfi)

0
2028
görüntülenme
Mısır'ın Tarihçesi
Mısır'ın Tarihçesi

Ekmekte, pizzada, salatada, çorbada, makarnada ve neredeyse her lezzetli yemekte gördüğümüz mısırın nasıl doğduğunu, ülkemize nerelerden geldiğini hiç merak ettiniz mi?

Kristof Kolomb 1492’de Amerika’yı keşfettiğinde bu Yeni Dünya topraklarında kıyı boyunca her yerde mısırı gördü.  Mısır o kadar ilgisini çekti ki oğlu da bu değişik yiyeceğin tadına baksın diye eve dönerken yanına aldı. Oğlu mısırı şöyle anlatıyor:  “Babam, yerlilerin maize dedikleri, bezelyelerle birlikte yetişen harika bir buğday keşfetti!”

Mısır Bitkisi

Mısır tohumlarının taşınması, korunması ve ekilmesi kolaydır. Dünyada en fazla ekilen bitkilerden birisi olan mısır ortaya çıktığı ilk günden bugüne kadar çok farklı şekillere girmiştir. Yani bugün mısır olarak bildiğimiz bitkinin yabani atası çok farklı görünüyordu. Mısır zamanla şimdiki halini aldı. Mısır bitkisi çok hızlı çoğalır. Bir mısır tanesini ektiğinizde yaklaşık 1000 tane mısır alabilirsiniz!

Mısır Türleri

Mısırın 9 alt türü vardır. Bunlar taş mısır, atdişi mısır, cin mısır, tatlı mısır, unlu mısır, mumlu mısır, kavuzlu mısır, çizgili mısır ve süt mısırdır. Mısır iklim şartlarına uyması için melezleştirildi. Bu nedenle çeşidi fazladır. 1950’li yıllarda sadece Fransa’da 400 çeşit mısır olduğuna inanabiliyor musunuz?

Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan arkeolojik kazılar mısır bitkisinin 8000-10.000 yıllık bir geçmişi olduğunu gösteriyor. Hatta Kuzey ve Güney Amerika Kızılderilileri mısırı tanrının bir armağanı olarak düşünürlermiş.

Ülkemize Gelişi

İnsanlık tarihi boyunca en uzun macerayı yaşayan mısırın ülkemize gelişi ise 1600’lü yıllarda olmuştur. Bu bitki denizaşırı ülkelerden Suriye yoluyla Mısır Limanı’na getirilip oradan da tüm Osmanlı topraklarına dağıtılırdı. Bu nedenle atalarımız bu bitkiye “Mısır buğdayı” adını vermiştir ve zamanla kısaltarak “mısır” demişlerdir.

Bugün Antartika dışında dünyanın her yerinde mısır yetiştirilebilmektedir. Bu da demek oluyor ki mısır geleceğin dünyasında da hep hayatımızda olacak. Bizler de mısırı afiyetle yemeye devam edeceğiz.

  Tarihin Babası: Herodot
Paylaş

1 Yorum

Bir Cevap Yazın