Kuzey yarıküredeki kuzey ışıkları “aurora borealis “, güney yarımküredeki güney ışıkları “aurora australis” olarak bilinmektedir. Aura, gece gökyüzünü gerçeküstü renklerle boyayan doğal bir fenomendir. Auranın parlak ışıkları, Dünya’nın atmosferine giren ve Güneş’ten elektrik yükü alan elementlerin çarpışmalarından kaynaklanmaktadır.
Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur?
Kuzey ışıkları, Güneş’ten ve Dünya atmosferinden gelen elektrik yüklü moleküllerin çarpışmasının bir sonucu olarak oluşmaktadır. Güneş, her on bir yılda döngüye girmektedir; bu sırada protonlar ve elektronlar serbest bırakılır. Güneş yüzeyinin üzerindeki sıcaklık bir milyon santigrat derecenin üzerinde olduğu için gaz moleküllerinin çarpışması çoğunlukla patlayıcıdır. Serbest moleküller Güneş’in atmosferinden, manyetik alanlardaki küçük açıklıklar yoluyla Dünya’nın yüzeyine atılır. Dünyanın manyetik alanı kutuplara doğru daha zayıf olduğu için elektronları saptıramayacağı gibi atmosfere girip Dünya’daki elementlerle temasa girmesini de engelleyemez.
Kuzey Işıklarının En İyi Görüldüğü Yerler
1950’lerde yapılan jeofizik araştırmalar, Aura aktivitesinin döngüsel bir faaliyet olduğunu ve tahmin edilmesinin zor olduğunu ortaya koymuştur. Auralar, en iyi kışın kuzey ve güney yarımkürede görülmektedir. Auralar aynı zamanda eşit renk ve şekillerde, her biri manyetik kutup üzerinde ortalanmış düzensiz ayna görüntüleri olarak da görülmektedirler.
Aura fenomeni, manyetik kutupların yakınında ortaya çıkmakta ve Kuzey Amerika’nın batı yarımküresi ve Grönland’ın güney ucu gibi ışık kirliliğine eğilimli olmayan bölgelerde en net duruma gelmektedir. Bununla birlikte, güney ışıkları Antarktika çevresindeki bir halkada kümelendiği için yalnızca bu bölgelerden kuzey ışıkları görülmektedir.
Auraların Mitolojik Kökeni
Birçok kültürde, kuzey ışıklarına atıfta bulunan farklı mitler vardır. Roma masallarında Aura şafak tanrısı olarak kabul edilmiştir. Ortaçağda, savaşa ya da açlığa işaret eden haberciler olduğuna inanılmıştır. Kuzey Amerika ve Avrupa’daki yerli kültürlerin bazıları, Aura’yı meşalelerin veya kamp ateşlerinin yansımaları olarak algılamışlardır. Diğerleri, ışıkların efsanevi avcıların ve balıkçıların ruhlarını temsil ettiğine inanmışlardır. Alaska’da ise, Aura ışıkları, yemek için avlanan, balina ve somon gibi hayvanların ruhları olarak kabul edilmiştir.
Güzel yazı olmuş.
Merak ettiğim bir konuydu teşekkürler.
Harika bir yazı teşekkürler.