Kimya Mühendisliği Nedir, Çalışma Alanları Nelerdir?

0
7496
görüntülenme
Kimya Mühendisliği Nedir, Çalışma Alanları Nelerdir?
Kimya Mühendisliği Nedir, Çalışma Alanları Nelerdir?

Kimya mühendisliği; genel olarak kimya bilimi ile matematik, fizik, biyoloji ve ekonomi bilimlerinden yararlanır. Önemli endüstriyel, teknolojik ve çevresel problemleri çözümleyen bir mühendislik dalıdır.

Kimya mühendisliği; malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin veya fiziksel hâllerinin değişime uğradığı süreçlerin geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen çok yönlü bir mühendislik dalıdır.

Kimya mühendisliği, dünyanın her yerinde insanların yaşamını kolaylaştırmak amacıyla kimya bilimini yeni teknolojiler geliştirmek ve sağlamak için kullanmaktadır. Kimya mühendisliği mineral, metal, seramik,polimer, kâğıt gibi malzemelerin üretimi ve geliştirilmesini sağlar. Gıda üretimi ve işlenmesi; su arıtımıyla su kalitesinin iyileştirilmesi kimya mühendisliğinin uğraş alanları arasındadır.

İnsan sağlığının daha iyi olması için aşı ve ilaç geliştirilmesine yönelik biyoteknolojik çalışmalar, giyim, barınma, ulaşım ve bilişim teknolojileri kimya mühendisliğinin ilgilendiği alanlardır.

Kimya mühendislerinin çalışma alanlarından bazıları:

Endüstriyel tesisler, laboratuvarlar, özel ve kamu proje büroları, ithalat ve ihracat büroları, petrokimya, otomotiv, gıda, çimento, seramik, ilaç, tekstil, boya, kauçuk ve gübre sektörleri, cam, lastik, savunma, metal ve kaplama sanayileridir.

Kimya mühendislerinin bu sektörlerde sorumluluk aldığı bölümler:

  • Araştırma-geliştirme
  • Proses tasarımı ve optimizasyon
  • Fabrika organizasyonu ve işletme
  • Kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi
  • Teknik satışlar, servis ve pazarlama
  • Yönetim
  Kimyagerlik Nedir, Kimyager Ne İş Yapar?
Paylaş

YORUM YAP

Please enter your comment!
Please enter your name here