Dünyada birçok nesli tükenen hayvan var. Bunlardan biri de kaplan. Eğer kötü yönlerimizi durdurmazsak kaplanların nesilleri tamamen tükenebilir…
1900’lerde sayısı 100 bini aşarken günümüzde dünyada sadece 3 200 kaplan bulunuyor. Bu noktadan sonra geri dönüş yok. Kaplanlar sonsuza kadar yok olabilir.
Kaplanlar adlarını, Latince “Dicle Nehri” anlamına gelen Tigris’ten alırlar. Anadolu, Çin, Sibirya ve Hindistan’a kadar yayılış gösteriyorlar. Bir zamanlar Anadolu’da yaşayan Hazar Kaplanı en son 1970’lerde görüldü. Genellikle yalnız avlanırlar. Dünyada dokuz kaplan alt türü vardır. Bunlardan dördünün nesli tükendi. Sumatra, Sibirya, Bengal, Malay ve Hindiçin kaplanlarının da nesilleri tehlikede.
Kürklerine duyulan ihtiyaç, insanlara tehlike yaratmaları, yaşam alanlarını tarımsal faaliyet için kullanmak, 1930’lardan itibaren sportif amaçlı avlanmak, yaşadıkları ormanların evler için kesilmesi ve 1990 yıllarında kemiklerinin tedavi amaçla kullanılması; kaplan neslinin tükenmesinin en temel nedenleri.
WWF, kaplanlar için bir gelecek yaratmak amacıyla bu türün yaşadığı 13 ülkeyle çalışıyor. WWF, 2022’ye kadar doğal ortamında yaşayan kaplan nüfusunu iki katına kadar çıkarmayı planlıyor. WWF, kaplanların korunması için çalışmalarını 3 başlık altına alıyor: Kaçak Avlanmayı Önlemek, Kaplanların Yaşam Alanlarını Korumak, Kaplanlardan Yapılan Ürünlerin Ticaretini Durdurmak.